Na bosbranden nu waarschuwing voor overstromingen in Australië

4 October 2023

Comments: 0

In de Australische staat Victoria wordt gewaarschuwd voor overstromingen. Dat is opvallend, want het gebied had eerder deze week te maken met bosbranden.

Een groot koufront zorgt voor veel wind en regen in Victoria, een staat in het zuidoosten van Australië. In delen van Victoria is al 150 millimeter regen gevallen. Er wordt nog meer regen verwacht, met name in de regio Gippsland.

Volgens het Australian Bureau of Meteorology ‘stijgt het waterpeil van rivieren in het gebied snel’. De Macalister-rivier in Gippsland is al buiten zijn oevers getreden. Het weerinstituut verwacht dat dit bij meer rivieren gaat gebeuren.

Volgens persbureau Reuters hebben hulpdiensten een boer in het gebied gered die vast kwam te zitten nadat hij door overstromingswater was gereden. Voor dit gevaar was eerder al gewaarschuwd door de hoofdofficier van de Victoria’s State Emergency Services. “Probeer niet door dat plotselinge overstromingswater te rijden, het kan de laatste beslissing zijn die u neemt”, zei Tim Wiebusch. Bewoners van meerdere dorpjes en steden moesten worden geëvacueerd. Zeker een huis is door het vuur verwoest. De regen helpt bij het doven van het vuur, maar die brengt dus tegelijkertijd nieuwe problemen met zich mee.

Australië heeft de warmste winter in ruim honderd jaar achter de rug. Het voorjaar begon warm en dat resulteerde in verschillende bosbranden. Een combinatie van het weerverschijnsel El Niño en klimaatverandering zorgen ervoor dat het risico op bosbranden toeneemt.

-rtlnieuws.nl-