Naar Frankrijk gevluchte tv-journaliste uit Rusland mogelijk vergiftigd

13 October 2023

Comments: 0

De Franse justitie onderzoekt of de naar Frankrijk gevluchte Russische journaliste Marina Ovsyannikova is vergiftigd. Zij werd onwel toen ze de deur van haar appartement in het centrum van Parijs opende en een poederachtige substantie opmerkte.

Ovsyannikova werd internationaal bekend toen ze op de Russische staatstelevisie protesteerde tegen de Russische invasie in Oekraïne. “We vreesden voor het lot van Marina en er werd geopperd dat ze vergiftigd kon zijn. Dat werd niet uitgesloten, maar in tegenstelling tot wat er in de pers stond, heeft Marina dit niet verklaard”, schrijft Christophe Deloire, secretaris-generaal van Reporters Without Borders op X.

Haar toestand verbeterde in de loop van de dag, maar ze blijft onder medisch toezicht, liet Deloire in een tweede bericht weten. Onlangs was Ovsyannikova in Rusland bij verstek veroordeeld tot ruim acht jaar cel voor het verspreiden van nepnieuws.

Ze verstoorde vorig jaar een nieuwsuitzending en liet een bord zien met teksten als “ze liegen tegen jullie” en “stop de oorlog”. Afgelopen februari vluchtte ze met haar dochter naar Parijs.

De mogelijke vergiftiging van Ovsyannikova vertoont overeenkomsten met eerdere gevallen waarin Rusland critici via vergiftiging wilde uitschakelen. De bekendste voorbeelden zijn Alexei Navalny, Sergei Skripal en zijn dochter Julia en Aleksandr Litvinenko. De laatstgenoemde is in 2006 in Londen overleden na een vergiftiging met polonium.

-nu.nl-