Russische journalist die op tv protesteerde krijgt bij verstek celstraf van ruim 8 jaar

4 October 2023

Comments: 0

Marina Ovsyannikova, de Russische journalist die op televisie protesteerde tegen de oorlog in Oekraïne, heeft in Rusland een celstraf van ruim acht jaar gekregen. Ze was zelf niet in de rechtbank aanwezig, want ze is naar Europa gevlucht.

Ovsyannikova kreeg internationale bekendheid door een protest op de Russische staatstelevisie. Ze verstoorde op 14 maart een nieuwsuitzending en liet een bord met teksten als “ze liegen tegen jullie” en “stop de oorlog” zien. Dat gebeurde enkele weken na het begin van de Russische invasie in Oekraïne.

De journalist heeft ook actiegevoerd in de buurt van het Kremlin. Daar liet ze in juli vorig jaar een poster zien met de boodschap dat president Vladimir Poetin een moordenaar is en dat zijn militairen fascisten zijn.

Een Russische rechtbank oordeelde dat Ovsyannikova zich schuldig heeft gemaakt aan het “bewust verspreiden van onjuiste informatie over de Russische strijdkrachten”. De straf valt iets lager uit dan de ruim negen jaar die aanklagers hadden geëist.

Ovsyannikova bevindt zich voor zover bekend niet in Rusland. Ze hield zich eerder al niet aan haar huisarrest, knipte haar elektronische enkelband door en vluchtte met haar dochter naar een land in Europa.

-nu.nl-