Russische roebel weer hard gedaald

3 October 2023

Comments: 0

De waarde van de roebel is dinsdag weer hard gedaald. Pogingen van de Russische centrale bank om de daling van de munt te stoppen lijken niet te helpen.

De Russische munt daalde dinsdagochtend 0,5 procent. Voor 1 dollar krijg je nu 100,25 roebel. Dat de munt daalt komt door de onzekere vooruitzichten voor de Russische economie, die wordt getroffen door internationale sancties.

Ook in augustus daalde de roebel hard. Toen daalde de munt naar het laagste punt ten opzichte van de dollar sinds maart vorig jaar. Op het dieptepunt kreeg je voor 1 dollar 101,75 roebel.

De centrale bank in Rusland probeerde daar toen met een stevige rente-ingreep een einde aan te maken. Dat leek direct na het besluit ook even te werken, maar twee maanden later daalt de roebel nog steeds.

De munt daalde dit jaar met 30 procent ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid. De zwakkere roebel heeft veel gevolgen voor Russen in het dagelijks leven. Een zwakke munt maakt het namelijk duurder om spullen uit het buitenland te halen. Dit zal doorgerekend worden in de prijzen. Daardoor neemt de inflatie verder toe.

-nu.nl-