Russische troepen vallen belangrijke stad in Oost-Oekraïne aan

12 October 2023

Comments: 0

Russische troepen zijn woensdag een grootschalige aanval op de Oost-Oekraïense stad Avdiivka begonnen, meldt het Oekraïense leger. Volgens Russische media zijn de gevechten hevig. Avdiivka werd al maanden achtereen belegerd door de Russen.

Volgens Oekraïense functionarissen heeft Rusland recentelijk extra troepen en materieel naar Avdiivka gestuurd ter voorbereiding op de grootste aanval op de stad sinds de invasie in Oekraïne in februari 2022. De generale staf van de Oekraïense strijdkrachten zei dat woensdag tien aanvallen op Avdiivka zijn afgeslagen.

De stad heeft al grote schade opgelopen door Russische beschietingen. Voor de invasie woonden er zo’n 30.000 mensen in Avdiivka. Nu zouden dat er nog minder dan 2.000 zijn. Avdiivka ligt in de regio Donetsk en ongeveer 90 kilometer ten zuidwesten van de fel bevochten stad Bakhmut. Die stad werd in mei door Rusland veroverd, mede dankzij de inzet van het huurlingenleger Wagnergroep.

Oekraïne lanceerde in juni een groot tegenoffensief met twee hoofddoelen: gebieden rond Bakhmut veiligstellen om die stad te kunnen heroveren, en het zuiden richting de Zee van Azov heroveren. President Volodymyr Zelensky en andere functionarissen erkennen dat in het tegenoffensief niet de gehoopte vooruitgang wordt geboekt.

-nu.nl-