Shutdown overheids-uitgaven in de VS vermeden

1 October 2023

Comments: 0

Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Amerikaanse Senaat het licht op groen gezet voor de noodbegroting. Het deed dat met 88 stemmen voor en 9 tegen. President Joe Biden heeft zaterdagavond laat, kort voor het verstrijken van de deadline, de noodbegroting ondertekend. Daarmee is de shutdown alvast tijdelijk vermeden.

De stemming in de Senaat liep vertraging op doordat de Democratische senator Michael Bennet dwarslag, zo schreven verschillende Amerikaanse media eerder.

Bennet was naar verluidt niet te spreken over het feit dat de huidige versie van het akkoord geen extra steun voor Oekraïne bevat. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden steunden eerder al met tegenzin het Republikeins wetsvoorstel van Kevin McCarthy, de leider van het Huis van Afgevaardigden.

De Senaat moest de noodbegroting voor middernacht lokale tijd goedkeuren, anders volgde er alsnog een shutdown. Dat zou betekenen dat ambtenaren niet langer betaald worden en openbare instellingen de deuren moeten sluiten. Nu de noodbegroting is goedgekeurd, krijgen het Congres en de regering 45 dagen extra de tijd om het eens te worden over een nieuwe begroting.

Oud-president Donald Trump riep Republikeinen in het Congres eerder op aan te sturen op een shutdown.

“Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten”, schreef de Republikein op zijn eigen berichtenplatform ‘Truth Social’.