Slechte communicatiepersoneel leidde tot dood gevangene

27 October 2023

Comments: 0

Een opeenstapeling van fouten leidde tot het fatale incident in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel van maart dit jaar. Daarbij kwam een 24-jarige om het leven. Een van die fouten was gebrekkige communicatie tussen het personeel.

Dat ging voornamelijk over communicatie tussen personeel van verschillende gevangenissen, maar ook binnen de gevangenis in Krimpen. Relevante informatie over gevangenen werd niet opgemerkt en overgedragen aan medewerkers van de gevangenis.

Dat concludeert de onafhankelijke calamiteitenonderzoekscommissie na onderzoek.

In maart 2023 werd een 24-jarige man dood gevonden in de doucheruimte van de gevangenis. De toenmalige celgenoot van de man wordt er door het Openbaar Ministerie (OM) van verdacht de man te hebben geslagen, verwurgd en gesmoord.

Bij verschillende beslissingen van overplaatsing van beide mannen naar de gevangenis in Krimpen is niet alle informatie overgedragen en meegewogen. Toen de mannen, op eigen verzoek, samen in een cel zaten, waren er zorgen over verward gedrag van de latere verdachte. Er werd niet ingegrepen en de nachtdienst werd niet geïnformeerd over de zorgen.

Maatregelen genomen na incident

Een samenvatting van het onderzoek door CALOC heeft demissionair minister Weerwind van Rechtsbescherming donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat niet alle beschikbare informatie is meegewogen in diverse beslissingen, vindt hij “een pijnlijke constatering”.

De gevangenis heeft na het dodelijke incident maatregelen genomen om interne processen te verbeteren, schrijft Weerwind. Ook de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gaat met de bevindingen aan de slag. Zo komen er landelijke richtlijnen voor het plaatsen van gedetineerden in een cel.

De nu genomen maatregelen bieden “geen garantie dat een dergelijk incident zich nooit meer zal voordoen”, schrijft de minister. Het onderzoek van CALOC staat los van het strafrechtelijk onderzoek van het OM.

-nu.nl-