In de race om het eerste land te zijn dat koolstofcredits verkoopt, in het kader van een nieuwe regeling van de Overeenkomst van Parijs, heeft Suriname een prijs van 30 dollar per credit vastgesteld. Dit is een poging om 144 miljoen dollar op te halen, zei minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Marciano Dasai, dinsdag 10 oktober aan persbureau Reuters.
Suriname heeft een unieke positie als het gaat om het behoud van zijn natuurlijke bossen, die een belangrijke rol spelen bij het opvangen van broeikasgassen. Het land heeft, ongeveer 93% van zijn oorspronkelijke bos behouden, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan het verminderen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Door koolstofcredits te verkopen, kan Suriname financiële steun ontvangen voor het behoud van deze bossen en tegelijkertijd bijdragen aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.
De Overeenkomst van Parijs bekend als International Transferred Mitigation Outcomes (ITMO’s), die in 2015 werd gesloten, heeft als doel de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius. Landen hebben zich gecommitteerd aan het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen en het ondersteunen van maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Door koolstofcredits te verkopen, kan Suriname bijdragen aan het behalen van deze doelstellingen en tegelijkertijd economische voordelen behalen.
Andere landen gingen pas in december 2021 akkoord met een boek met regels voor koolstofhandel tijdens de klimaatbesprekingen van de Verenigde Naties, terwijl de handel nog moest beginnen. De opbrengst van de verkoop zou gaan naar het in dienst nemen van lokale werknemers om in het bos te patrouilleren, wat een alternatief zou bieden voor illegale houtkap en goudwinning, zei Dasai in gesprek met Reuters. Suriname zou ook een overstromingsbestendige infrastructuur aan de kust bouwen en de landbouw helpen aanpassen tegen extreme regenval, zei hij. De prijs van $ 30 per credit is hoog vergeleken met de zogenaamde vrijwillige koolstofmarkt, waar verschillende registers hun eigen normen bepalen.
Koolstofcredits zijn een instrument dat landen in staat stelt hun emissiereductiedoelstellingen te behalen door emissiereducties in andere landen te financieren. Dit creëert een markt voor koolstofcredits, waarin landen die hun uitstoot verminderen credits kunnen verkopen aan landen die hun uitstoot willen compenseren. Suriname wil een actieve speler worden in deze internationale handel, waarbij het zijn natuurlijke bossen als koolstofopslag aanbiedt en koolstofcredits verkoopt aan geïnteresseerde kopers.
ITMO’s zijn een mechanisme dat is opgenomen in de overeenkomst van Parijs en dat landen in staat stelt om emissiereducties te verhandelen. Suriname zal Transferred Mitigation Outcome ITMO’s gebruiken om de emissiereducties die voortvloeien uit het behoud van zijn bossen te kwantificeren en te verifiëren. Deze ITMO’s kunnen vervolgens worden verkocht aan andere landen die hun uitstoot willen compenseren. Dit mechanisme biedt Suriname de mogelijkheid om economische voordelen te halen uit het behoud van zijn bossen en tegelijkertijd bij te dragen aan de wereldwijde klimaatinspanningen.
Suriname’s ambitie om het eerste land te worden dat koolstofcredits verkoopt, is een belangrijke stap in de richting van het behalen van de doelstellingen van de overeenkomst van Parijs. Door zijn natuurlijke bossen te beschermen en koolstofcredits te verkopen, kan Suriname financiële steun ontvangen en tegelijkertijd bijdragen aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu speelt een cruciale rol in het faciliteren van deze ontwikkeling. Suriname’s betrokkenheid bij internationale handel en de implementatie van ITMO.