Een voormalige functionaris van het Haïtiaanse ministerie van Justitie, Joseph Felix Badio, is door de politie gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moise. Badio werd aangehouden toen hij de parkeerplaats van een supermarkt in de hoofdstad Port-au-Prince verliet.
In 2021 vermoordden Colombiaanse huurlingen hem in zijn slaapkamer. Velen van hen zijn inmiddels gearresteerd of vermoord. Als gevolg daarvan zorgde zijn dood ervoor dat Haïti een langdurige politieke crisis en een ongekend niveau van wetteloosheid doormaakte.
Binnen een paar maanden slaagden criminele bendes erin hun gezag over de hoofdstad uit te breiden en de controle over de infrastructuur en de belangrijkste brandstofhaven over te nemen. Badio wordt ervan beschuldigd bevelen te hebben gegeven aan huurmoordenaars om de aanval uit te voeren en wordt nu beschuldigd van moord, poging tot moord en gewapende overval. Uit berichten in de lokale media blijkt dat Badio eerder als anti-corruptiefunctionaris bij het ministerie van Justitie had gediend tot een paar maanden vóór de moord, toen hij naar verluidt werd omgekocht om een gevangene vrij te laten, wat tot zijn ontslag leidde.
Verschillende huurmoordenaars die uren na de moord werden gearresteerd, beweerden dat de 60-jarige Badio hen had opgedragen de misdaad te plegen. Bovendien zijn personen die bij dit incident betrokken waren, zoals John Joel Joseph, een voormalige Haïtiaanse senator, en Rodolphe Jaar, een zakenman van Haïtiaans-Chileense afkomst, schuldig bevonden in de Verenigde Staten.
De VS hebben ook beschuldigingen geuit tegen de Venezolaans-Amerikaan Antonio Intriago, eigenaar van het in Florida gevestigde CTU Security, omdat hij de huurmoordenaars zou hebben ingehuurd. Intriago wordt geconfronteerd met meerdere aanklachten, waaronder samenzwering tot moord of ontvoering. Na de dood van Moise heeft de niet-gekozen regering van Haïti problemen ondervonden bij het leveren van basisdiensten. Bendes hebben de controle over een aanzienlijk deel van het kapitaal overgenomen, waarbij ze de verantwoordelijkheid voor scholen en klinieken op zich hebben genomen, terwijl ze tegelijkertijd de bevolking angst aanjagen en conflicten aangaan.
Als gevolg van het escalerende geweld zijn duizenden Haïtianen gedwongen hun woningen in Port-au-Prince te verlaten. Het dodental heeft dit jaar al duizenden bereikt. De Verenigde Naties hebben onlangs hun goedkeuring gegeven aan de inzet van een internationale troepenmacht om de Haïtiaanse politie bij te staan, maar slechts een paar landen hebben hun personeel daadwerkelijk gestuurd, en dit plan moet nog worden uitgevoerd. Het voorstel van Kenia om een multinationale troepenmacht te leiden die de orde moet herstellen, werd eerder deze maand ook goedgekeurd.