UPDATE: Dodental door orkaan Otis in Mexicaanse badplaats Acapulco loopt op tot 48

30 October 2023

Comments: 0

Het dodental als gevolg van orkaan Otis in de Mexicaanse badplaats Acapulco is opgelopen tot 48. Zeker 36 mensen worden nog vermist. Tegelijkertijd groeit de kritiek dat de hulpverlening traag op gang komt.

De orkaan in de categorie 5 raasde woensdag door de zuidelijke staat Guerrero, die aan de Grote Oceaan ligt. Onder meer de toeristische kustplaats Acapulco werd getroffen.

Otis heeft volgens de eerste schattingen mogelijk 15 miljard dollar aan schade veroorzaakt. Veel mensen in het getroffen gebied hebben moeite om voedsel en water te vinden. Er is dan ook kritiek op de trage hulpverlening.

Pas op zaterdag begon de overheid hulpgoederen te verdelen. President Andrés Manuel López Obrador zei zondagavond dat het grootste deel van zijn kabinet in Acapulco of onderweg ernaartoe was. “We gaan Acapulco weer op de been krijgen, te beginnen met de mensen”, zei hij in een video op sociale media.

Mensen plunderen winkels, omdat ze ‘niets hebben’

Grote delen van de badplaats zitten sinds woensdag zonder stroom en telefoon- en internetverbinding. Veel winkels zijn inmiddels leeggeplunderd. Mensen halen voedsel, water en toiletpapier uit winkels, omdat ze anders “niets hebben”, zeiden ooggetuigen eerder tegen persbureau Reuters.

Wegen zijn slecht begaanbaar. Otis zette straten onder water en rukte daken van huizen en hotels. De gouverneur van Guerrero zei eerder dat 80 procent van de hotels in Acapulco is getroffen.

De Wereld Meteorologische Organisatie van de VN noemt Otis “een van de snelst intensiverende tropische cyclonen ooit gemeten”. Daardoor was er in Acapulco onvoldoende tijd om waarschuwingen af te geven en de inwoners voor te bereiden op zijn komst.

-nu.nl-