UPDATE: Grote zorgen over snelle evacuatie Gaza, ook Israƫl erkent dat meer tijd nodig is

13 October 2023

Comments: 0

Verschillende gezondheidsorganisaties maken zich grote zorgen over de snelle evacuatie van Noord-Gaza. Ook de IsraĆ«lische krijgsmacht erkent dat de operatie niet binnen 24 uur afgerond zal zijn.Ā In die tijd moeten 1,1 miljoen Palestijnen naar het zuiden vluchten.

De deadline van 24 uur is naar buiten gebracht door de VN,Ā die zich baseert op het IsraĆ«lische leger.Ā Een woordvoerder van het IsraĆ«lische leger wil niet toegeven dat inderdaad aan die deadline wordt vastgehouden. Mogelijk begint daarna een grondoffensief in het gebied.

“We begrijpen het probleem”, zegt de woordvoerder. “Trieste realiteit? Het is de verantwoordelijkheid van Hamas.” Hij wijst erop dat Hamas de mensen vraagt de oproep van IsraĆ«l te negeren. Hamas noemt de oproep propaganda en roept Palestijnen op om ā€œer niet in te trappenā€.Ā Toch proberen veel mensen in de Gazastrook op dit moment naar het zuiden te vluchten.

Volgens de Palestijnse Rode Halvemaan is het onmogelijk om 1,2 miljoen mensen snel en veilig te evacueren.Ā Mensen kunnen nergens naartoe,Ā zegt woordvoerder Nebal Farsakh van de organisatie in Gaza-Stad tegen BBC News. Ze wijst op de vele bombardementen en noemt het ā€œongelooflijkā€ dat mensen wordt gevraagd te vertrekken naar ā€œeen ander gebied waar het onrustig isā€.

“Vergeet eten, vergeet elektriciteit, vergeet brandstof, de enige zorg is nu of je het redt, of je blijft leven”, waarschuwt Farsakh.

Onmogelijke opgave voor ziekenhuizen: ‘Doodvonnis’

Farsakh zegt dat er ziekenhuispatiĆ«nten zijn die onder de huidige omstandigheden niet verplaatst kunnen worden. Veel medici weigerden ook te vertrekken,Ā omdat ze hun patiĆ«nten niet in de steek willen laten. Zij hebben volgens Farsakh hun collega’s gebeld om afscheid van ze te nemen.

Ook gezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen. De WHO noemt het onmogelijk om kwetsbare ziekenhuispatiĆ«nten uit het noorden van Gaza te evacueren. Sommigen zitten aan beademingsapparatuur om te kunnen overleven. “Die mensen verplaatsen is een doodvonnis. Hulpverleners vragen om dat te doen, is meer dan wreed.”

-nu.nl-