Vliegmaatschappijen leggen vluchten van en naar Israël voorlopig stil

12 October 2023

Comments: 0

Grote Europese luchtvaartmaatschappijen zoals IAG, Air France en easyJet hebben hun vluchten van en naar Israël voor de komende dagen stilgelegd. Sommige luchtvaartmaatschappijen annuleren zelfs maanden aan vluchten naar Israël.

Bij Ryanair worden er voor de komende maanden amper nog tickets naar Israël geboekt, liet topman Michael O’Leary donderdag weten. Volgens hem is het aan regeringen om te besluiten of luchtvaartmaatschappijen nog naar Israël moeten vliegen of niet.

De Britse luchtvaartmaatschappij IAG heeft besloten de komende drie weken niet op Israël te vliegen en dus alle vluchten in die periode te annuleren. Topman Luis Gallego zegt de komende weken aan te kijken hoe de situatie zich ontwikkelt.

Vanwege de situatie in Israël heeft easyJet zijn vluchten maar tot komende dinsdag geannuleerd. Daarna bekijkt het bedrijf de situatie per dag. Volgens topman Johan Lundgren hervat easyJet de vluchten naar Israël zo snel mogelijk. De luchtvaartmaatschappij merkt nog niet dat er extra geboekt wordt naar omliggende bestemmingen, zoals luchthavens in Turkije of Egypte.

Ook KLM schort vluchten op

Ook andere Europese luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa, ITA Airways en LOT hebben hun vluchten naar Israël voorlopig gecanceld. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen gaat het om vluchten voor deze week, bij andere zelfs tot december (Norwegian Air Shuttle) of maart volgend jaar (Finnair).

KLM heeft haar vluchten naar Tel Aviv ook voorlopig opgeschort, nog zonder een einddatum. Het plan van KLM om Nederlanders uit Israël weg te halen, gaat niet door. Samen met de Nederlandse overheid heeft de luchtvaartmaatschappij besloten dat een vliegtuig van Defensie die rol op zich neemt.

Het lijkt erop dat Etihad Airways als een van de weinige luchtvaartmaatschappijen nog lijnvluchten naar Tel Aviv uitvoert. Ook El Al vliegt nog. De Israëlische luchtvaartmaatschappij voert zelfs extra vluchten uit, onder meer om reservisten op te halen voor het Israëlische leger.

-nu.nl-