Inwoners van Brazilië kregen het afgelopen dagen flink te verduren. Eerder deze week werd het in verschillende steden extreem heet, met een gevoelstemperatuur tot 58,5 graden. Inmiddels heeft de hitte plaatselijk plaatsgemaakt voor flinke regenval. Deze week werd het op verschillende plekken in Brazilië extreem heet. “In São Paulo werd het 38 graden.” In het binnenland werd het nog warmer: 40 tot 45 graden”, zegt Thijs Smink van Buienradar.
Normaal is de luchtvochtigheid in het land al hoog, en dat maakt dit soort temperaturen gevaarlijk. De ergste hitte is in het land inmiddels voorbij, maar daardoor ligt het volgende gevaar op de loer: overstromingen. In de gebieden waar het zo heet was, regent het nu flink, zegt Smink. “Warme lucht kan meer vocht bevatten, en de Atlantische oceaan is vlakbij. Dat zorgt voor veel regen.” Er zijn drie oorzaken voor het extreme weer in Brazilië, zegt Smink. Het heeft te maken met klimaatverandering, het weerfenomeen El Niño en met ontbossing in de Amazone. Normaal borrelt er koud water op voor de kust van Zuid-Amerika, maar tijdens een El Niño stopt dat.
Zo warmt het water in het midden van de Stille Oceaan en voor de kust van Zuid-Amerika fors op. Dit heeft wereldwijde gevolgen voor het weer. De Amazonerivier staat op een zeer laag punt. “Dat laat zien hoe droog het daar is geweest”, zegt Smink. “Normaal houdt het regenwoud zichzelf in stand. Bomen ‘zweten’, wat zorgt voor vocht in de lucht. Die stijgt op en regent weer neer in het gebied.” Door illegale houtkap in het gebied staan er minder bomen en door de hitte zijn bladeren verschrompeld. In Brazilië wordt het dan droger en warmer. “De droogte is in het Amazonegebied gekoppeld aan de hitte.”
-rtlnieuws.nl-