Klimaatdoelen Parijs blijven ver weg, landen zetten alleen ‘babystapjes’

14 November 2023

Comments: 0

De officiële klimaatplannen die 195 landen bij de Verenigde Naties (VN) hebben ingediend, zijn nog altijd onvoldoende om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden. Er worden volgens de VN wel “babystapjes” gezet, maar er zijn juist grote passen nodig.

Met de huidige plannen zal de CO2-uitstoot in 2030 nog 8,8 procent hoger liggen dan in 2010, blijkt uit een rapport dat het VN-klimaatagentschap dinsdag publiceert. Dat is een iets betere score dan vorig jaar werd gemeld: toen werd de stijging nog geschat op 10,6 procent. In de tussentijd hebben twintig landen nieuwe klimaatplannen bij de VN ingeleverd.

“Dit rapport laat zien dat overheden samen babystapjes zetten om de klimaatcrisis af te wenden”, reageert VN-klimaatchef Simon Stiell. Maar dat is niet genoeg: op de klimaattop die later deze maand van start gaat in Dubai zullen landen volgens hem juist “gedurfde stappen vooruit” moeten beloven.

De top staat dit jaar in het teken van de zogeheten Global Stocktake, een vijfjaarlijkse inventarisatie van de voortgang richting de wereldwijde klimaatdoelen. In het Parijsakkoord is afgesproken om de opwarming te beperken tot ruim onder de 2 graden en liefst 1,5 graden in het jaar 2100.

Uiterlijk in 2025 moeten alle landen een update van hun klimaatplannen inleveren bij de VN. In Dubai moeten afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat dat ambitieuze plannen worden, aldus Stiell.

Uitstootpiek in zicht, maar nauwelijks daling

Om het 1,5 graden-doel in beeld te houden, moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tussen 2019 en 2030 met 43 procent dalen, blijkt uit de laatste berekeningen van VN-klimaatpanel IPCC. Het nieuwe VN-rapport voorziet in die periode een daling van slechts 2 procent. Het betekent dat de CO2-uitstoot waarschijnlijk nog dit decennium een piek bereikt. Maar van een scherpe daling na die piek is vooralsnog geen sprake.

De klimaattop in Dubai moet daarom een “historisch keerpunt” worden voor het klimaat, zegt voorzitter Sultan Al Jaber van de top. Hij is ook directeur van het

staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten, een feit dat tot een flinke lading kritiek heeft geleid. Volgens veel milieugroepen is een klimaattop onder zijn leiding niet geloofwaardig.

Zeker is dat het gebruik van fossiele brandstoffen een belangrijk agendapunt zal worden op de klimaattop. De EU en enkele andere landen willen dat op de top wordt afgesproken het gebruik van alle fossiele brandstoffen af te bouwen. Maar voor veel landen is dat nog een brug te ver.

-nu.nl-