Tweede Pitch-ronde van deelnemende bedrijven aan SURGE gestart

19 November 2023

Comments: 0

De tweede pitch-ronde van deelnemende bedrijven aan het Surinameā€™s Growth Enterprise (SURGE) project dat door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en technologische Innovatie (EZ) wordt uitgevoerd, is van start gegaan. SURGE wordt door de Wereldbank gefinancierd met technische assistentie van Solidaridad.

Er hebben 18 bedrijven deelgenomen aan de tweede pitchronde om een korte presentatie te geven van hun bedrijf, waarbij ze door de evaluatiecommissie beoordeeld zullen worden om in aanmerking te komen voor de ā€œmatching grant.ā€ Dit is een bijzonder moment voor de deelnemende bedrijven, omdat de presentaties ook op de dag van de ondernemers op 17 november 2023 werd gehouden in Spice Quest.

Jan van Charante van NV Ton, die heeft deelgenomen aan de pitch-ronde heeft aangegeven dat de presentatie vlot is verlopen, maar de voorbereiding om te komen naar de presentatie vrij moeizaam is gegaan, omdat zij een cluster van bedrijven hebben. Van Charante benadrukt dat niet dezelfde regels gelden voor de verschillende bedrijven, waardoor er op een andere manier naar de marketing en sales gekeken moeten worden. Volgens Van Charante streven zij voor ISO-certificering, trainingen en solar green certification voor hun cluster bedrijven. Van Charante hoopt en streeft ernaar uit om verder met SURGE door dit heel traject heen te gaan.

Directeur van J & S Trading- Bio Tara, John Goedschalk, heeft ook deelgenomen aan de pitchronde. Volgens Goedschalk is zijn onderneming bezig om van dienstverlening naar productie te gaan. Tijdens de pitchronde heeft hij zijn productiecomponent, specifiek in wilde oliƫn, gepresenteerd aan de evaluatiecommissie. Goedschalk benadrukt dat hij al een paar maanden bezig is met SURGE om een businessplan en groeiplan op te zetten en is ook de samenwerking aangegaan met vrouwelijke leden van de gemeenschap van Brownsweg.

De directeur heeft aangegeven dat hij met de middelen van SURGE ernaar streeft om een fabriek op te zetten met het scheppen van de randvoorwaarden in onder

andere training in huishoudbudget, kinder- en ouderen opvang, zodat de mensen van de gemeenschap kunnen werken. Daarnaast zal er een sociaaleconomische studie gedaan worden, zodat er geen storing wordt veroorzaakt in het gebied van de gemeenschap. Goedschalk is blij met de gelegenheid van SURGE en hoopt dat hij en de lokale gemeenschap in aanmerking zullen komen voor een matching grant, om de nieuwe industrie in Suriname een vorm te geven.

-Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie-