Armeniƫ en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten dat ze gaan proberen hun verstoorde onderlinge band te herstellen. Het conflict tussen de twee landen laaide recent op door spanningen over de regio Nagorno-Karabach.
Als onderdeel van het herstel van de banden vindt er een gevangenenruil plaats. Azerbeidzjan laat 32 Armeense militairen vrij, en ArmeniĆ« 2 Azerbeidzjaanse militairen. De denktank International Crisis Group noemt de gevangenenruil in een verklaring een “belangrijke opmaat” tot verdere humanitaire initiatieven tussen beide landen.
De landen zijn al ruim dertig jaar verwikkeld in een conflict over de regio Nagorno-Karabach. Het betwiste gebied hoort officieel bij Azerbeidzjan, maar stond tot enkele maanden geleden onder controle van etnische Armeniƫrs.
Azerbeidzjan begon in september een offensief tegen separatisten, die na een dag hun wapens neerlegden en ermee instemden dat Nagorno-Karabach onder de regering in Bakoe zou gaan vallen.
EU spreekt van ‘enorme doorbraak’
De overwinning van Azerbeidzjan lijkt een einde te maken aan een territoriaal geschil waarover twee bloedige oorlogen zijn gevoerd. Azerbeidzjan en Armeniƫ zeggen dat er dit jaar nog een vredesovereenkomst kan worden ondertekend, hoewel er weinig vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen hierover.
De Crisis Group is hoopvol dat de eerder genoemde gevangenenruil een basis kan vormen voor het vlot trekken van die onderhandelingen. “Dat moet uiteindelijk in vrede en in de normalisatie van de betrekkingen tussen de buurlanden resulteren”, zegt de denktank. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, laat op X weten de “enorme doorbraak” in de betrekkingen tussen de twee landen te verwelkomen. Daarnaast moedigt hij de leiders van Azerbeidzjan en ArmeniĆ« aan zo snel mogelijk een vredesdeal te sluiten.
Eerder zei analist Zaur Shiriyev van de Crisis Group tegen NU.nl al dat Azerbeidzjan op vrede met ArmeniĆ« mikt, maar wel zonder pottenkijkers. “Azerbeidzjan vertrouwt westerse aanzetten tot vredesgesprekken niet. Ze zien te veel dreigementen en te weinig beloftes.”
-nu.nl-