Wie nu corona oploopt, krijgt geen andere adviezen dan bij een andere luchtweginfectie. Maar het coronavirus vormt nog steeds een groter risico dan andere virussen, zeggen experts tegen NU.nl. Vooral voor patiënten die al gezondheidsklachten hebben, maar ook voor mensen die verder gezond zijn. De laatste tijd is het aantal patiënten met corona in ziekenhuizen fors toegenomen. Afgelopen zomer lagen er enkele tientallen coronapatiënten in een ziekenhuisbed. Inmiddels zijn dat er meer dan zeshonderd.
Een coronabesmetting is nu gemiddeld veel minder risicovol dan tijdens de pandemie. “Je hoeft zeker niet in paniek te raken bij een besmetting. Maar er komen nog steeds een hoop mensen door corona in het ziekenhuis. En die worden echt niet zomaar opgenomen”, zegt epidemioloog Alma Tostmann.
“Het is nu geen crisis in de zorg”, vult Chantal Rovers aan. Als internist-infectioloog behandelt zij mensen met infectieziekten in het ziekenhuis. “Mensen die jonger zijn dan zestig en geen andere gezondheidsklachten hebben, zien we echt zelden met corona in de ziekenhuizen. Maar het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat er een grote groep mensen is die altijd kwetsbaar blijft.”
Corona is (nog altijd) geen griep
Dat voor een coronabesmetting dezelfde adviezen als voor andere luchtweginfecties gelden, betekent volgens Tostmann en Rovers niet dat ze even risicovol zijn.
“Griep zorgt ook voor ziekenhuisopnames en sterfgevallen bij mensen met een zwakke gezondheid. Maar corona zorgt nog steeds voor een stuk meer ziekenhuisopnames dan griep”, legt Tostmann uit. “In de ziekenhuizen gelden nog specifieke maatregelen om de verspreiding van virussen tegen te gaan, maar in het algemeen lijkt de bevolking wat minder de adviezen op te volgen.”
Ook valt op dat corona minder seizoensgebonden is dan griep. “Griep heeft een bepaald seizoen, dat gaat met pieken en dalen. Corona kun je nog het hele jaar door oplopen. In totaal zijn er per jaar nog veel meer coronabesmettingen dan griepgevallen”, zegt Rovers.
Langdurige klachten kunnen iedereen overkomen
Het is al langer bekend dat vooral kwetsbare personen ernstig ziek kunnen worden van corona. Maar ook voor jonge, gezonde mensen ligt er met het postcovidsyndroom (eerder bekend als long covid) een risico op de loer. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 90.000 mensen na een coronabesmetting last van langdurige klachten.
“Het postcovidsyndroom kan iedereen treffen. Ook mensen die jong en gezond zijn, zelfs kinderen”, zegt Rovers. “De meeste mensen herstellen van een coronabesmetting, de een wat sneller dan de ander. Maar sommigen hebben sinds 2020 klachten en zijn nog steeds niet beter.”
Het risico op langdurige klachten is volgens de infectioloog bij het coronavirus wel groter dan bij de meeste andere virussen. “Ook bij griep is er kans op langdurige klachten na de besmetting. Maar dat komt veel minder vaak voor dan bij corona.”
Net als bij ernstige klachten lijkt het risico op het postcovidsyndroom nu kleiner dan tijdens de pandemie. Maar ook na vaccinatie is de kans niet nul. En een medicijn is er nog niet. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.
-nu.nl-