Olie- en gasproducerende landen willen niet stoppen met fossiele brandstoffen

5 December 2023

Comments: 0

Grote olie- en gaslanden willen niet stoppen met het winnen en produceren van fossiele brandstoffen. Ook niet als zij beloofd hebben geen CO2 meer uit te stoten, zien onderzoekers. Dat staat in schril contrast met het doel van de klimaattop in Dubai.

Van de grootste producenten van fossiele brandstoffen hebben 69 landen nationale plannen om te stoppen met het uitstoten van CO2. Die beloftes blijken niet oprecht, aangezien geen van deze landen in de praktijk wil stoppen met het boren naar gas en olie. Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksinstituut Net Zero Tracker en de University of Oxford. Volgens de onderzoekers laat dat een duidelijke kloof zien tussen de klimaatdoelstellingen en de werkelijke uitvoering van die beloftes.

“Een klimaatstrategie zonder fossiele brandstoffen uit te faseren is als een dieet waarbij je zoveel vet mag eten als je wilt. Dat werkt niet”, zegt onderzoeker Thomas Hale van de University of Oxford.

Kritiek op voorzitter klimaattop

Van de 69 landen hebben volgens het onderzoek alleen de kleine producenten Frankrijk, Denemarken en Spanje concrete plannen om fossiele brandstoffen geleidelijk te laten verdwijnen.

Dat geldt niet voor de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, China, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten, waar op dit moment de 28e klimaattop plaatsvindt. Daarover ontstond veel kritiek, omdat de voorzitter van de top, Ahmed Al Jaber, óók CEO is van ADNOC.

Dat is het oliebedrijf van de VAE, waarvan bekend is dat het de productie wil vergroten. Daarnaast trok de topman de klimaatwetenschap in twijfel, door te stellen dat fossiele brandstoffen niet aan banden gelegd hoeven worden om klimaatverandering te stoppen.Uitkomst in schril contrast met klimaattop

De uitkomst van het onderzoek staat in schril contrast met het doel van de klimaattop in Dubai. Daar bespreken wereldleiders, wetenschappers en organisaties de komende weken strategieën om de opwarming van de aarde te beperken. Zo wordt er onderhandeld over het afbouwen van fossiele energie. Ook werd er al afgesproken om hernieuwbare energie te verdriedubbelen in 2030.

Tegelijkertijd is ook bekend geworden dat de mondiale CO2-uitstof uit de verbranding van fossiele brandstoffen dit jaar een recordhoogte heeft bereikt. Wereldwijd kwam er 36,8 miljard ton CO2 in de atmosfeer terecht, berekenden onderzoekers van Global Carbon Budget. Dat is een stijging van 1,1 procent vergeleken met 2022. In de VS en Europa daalt die uitstoot wel iets.

De afgelopen maand kwamen meerdere wetenschappelijke rapporten uit die de vinger op de zere plek legden. Ze stelden dat de wereld niet op koers ligt om de opwarming te beperken tot 1,5 graad. Wetenschappers zijn het erover eens dat een wereldwijde klimaataanpak nodig is om de klimaatschade zo beperkt mogelijk te houden.

-nu.nl-