Grote Nederlandse treinstations zijn vaak beter dan hun buitenlandse tegenhangers. In een vergelijking van de vijftig grootste stations in Europa komen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal allebei in de top tien terecht. En ja, de hoeveelheid vertraging telde mee. Het onderzoek is uitgevoerd door de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Choice Center, die de vijftig drukst bezochte stations van Europa beoordeelde. Voor Nederland horen daar alleen de stations in Utrecht en Amsterdam bij.
De onderzoekers keken naar onder meer de openingstijden, voorzieningen zoals winkels, de toegankelijkheid voor mensen met een beperking, de verbindingen met andere stations en hoe vaak treinen vertraging hebben. Ook belangrijk is of je er comfortabel kunt wachten, of taxi’s er makkelijk terechtkunnen en of de informatievoorziening voor reizigers op orde is.
Helemaal bovenaan de lijst staat het station in het Zwitserse Zürich, op ruime afstand gevolgd door het centraal station in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Op een gedeelde derde plek staan Berlin Hauptbahnhof en het station in de Zwitserse hoofdstad Bern. Daarna komt Utrecht Centraal. Ook Amsterdam Centraal staat met een achtste plek nog in de top tien.
Opvallend genoeg worden de onderste vijf plekken allemaal ingenomen door Duitse stations. Het slechtst scoort het centraal station in Bremen. Maar liefst 39 procent van de treinen heeft daar een vertraging van minimaal vijf minuten.
Dat veel Duitse stations zo slecht scoren, komt volgens de onderzoekers doordat de regering vorig jaar een goedkoop treinticket heeft gelanceerd. Daardoor konden Duitsers voor 9 euro per maand onbeperkt met de trein reizen. Dit zorgde voor een grote toename van het aantal reizigers, terwijl het treinsysteem daar helemaal niet op was berekend.
-nu.nl-