Philips moet weer aan de bel trekken vanwege een medisch apparaat waarmee gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het gaat om 340 MRI-scanners waarbij het risico bestaat op ontploffingsgevaar. Het probleem doet zich voor bij een type MRI-scanner dat het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf tussen 2005 en 2014 verkocht.
Risico op ontploffing
Een magneet van MRI-scanners kan in sommige gevallen oververhit raken, waarna vloeibaar helium verdampt. Normaal gesproken wordt dat heliumgas afgevoerd.
Maar volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA kan bij Philips’ scanner van het type Panorama 1.0T HFO zoveel druk ontstaan door het opgehoopte gas dat het risico op ontploffing ontstaat. Philips laat weten dat er één incident bekend is met dit type MRI-scanner, waarbij schade aan het systeem ontstond.
Dit gebeurde toen monteurs de magneet uit bedrijf namen en ‘naar verluidt de gebruiksaanwijzingen van Philips niet opvolgden’, stelt het bedrijf. Vooralsnog zijn er geen gevallen van gezondheidsschade of verwondingen bekend.
In Nederland staat één zo’n apparaat. Dat is inmiddels gecontroleerd en kan weer gebruikt worden, meldt Philips. In totaal gaat het om zo’n 340 MRI-scanners, waarvan 150 in de Verenigde Staten. Philips haalt de scanner niet terug, maar heeft ziekenhuizen en andere medische instellingen opgedragen het apparaat tijdelijk niet te gebruiken. Naar eigen zeggen heeft de fabrikant 97 procent van de MRI-scanners in de VS gecontroleerd en 80 procent van de scanners in de rest van de wereld.
Grote kostenpost
Het is niet de eerste keer dat Philips moet waarschuwen voor problemen met hun medische apparaten. In juni 2021 maakte Philips bekend dat er mogelijk iets mis was met een deel van hun beademingsapparatuur. Het schuim in de apparaten kon verbrokkelen, waarna mensen het zouden kunnen inademen.
Er startte wereldwijd een grote omruilactie van miljoenen apparaten die in omloop zijn. Die omruilactie zorgde voor een enorme kostenpost. Philip schreef 1,3 miljard euro af op het bedrijfsonderdeel dat de apparaten maakte en zette ook nog eens 900 miljoen euro opzij voor reparatiekosten.
-rtlnieuws.nl-