In het kader van het landelijk project “Wroko Foe Mek Moni”, dat door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) wordt uitgevoerd, hebben 88 personen op 27 november jongstleden een aanvang gemaakt met het volgen van de vaktrainingen Electro Huisinstallatie, Basis Koeltechniek, Gawasa, Textiele werkvormen, Lassen module 1 en Computer Hardware. De personen zijn afkomstig uit de wijken Geyersvlijt, Clevia, Blauwgrond, Rainville & Texas. De vaktrainingen worden kosteloos aangeboden en hebben een duur van 4 maanden, met uitzondering van de training Computer Hardware, die 3 maanden duurt. Ook andere wijken in Paramaribo en de diverse districten zullen worden aangedaan.
Minister Steven Mac Andrew was ingenomen met het aantal deelnemers en heeft hen opgeroepen om zich 100% in te zetten, zodat zij allen de trainingen met succes kunnen afronden. Hij ging ervan uit, dat zij bewust gekozen hebben om bij de SAO een vak te leren, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen en daardoor betere kansen hebben om als werknemer of micro- ondernemer aan de slag te gaan. Minister Mac Andrew ging ervan uit, dat dit trainingstraject 88 vakbekwame burgers zal opleveren. Daarvoor is de volle inzet van alle participanten nodig. De bewindsman gaf aan, dat om duurzame ontwikkeling in Suriname te realiseren, investeringen in de ontwikkeling van burgers noodzakelijk zijn. Vandaar dat “Wroko Foe Mek Moni”, dat in oktober gelanceerd is in het district Coronie ook uitgevoerd zal worden in de andere districten.
Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmarkt op AWJ tevens voorzitter van de Raad van Bestuur bij de SAO sprak over de ontwikkelingsmogelijkheden, die de participanten te wachten staan na het succesvol afronden van hun vaktraining. Het ministerie investeert in burgers en verwacht, dat zij zich inzetten om niet alleen een bijdrage te leveren aan hun eigen ontwikkeling, maar ook dat van Suriname. Joyce Lapar, directeur van de SAO heeft benadrukt, dat de participanten na het afronden van de vaktrainingen hun huidige situatie kunnen verbeteren wegens verscheidene mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zij heeft hen aangemoedigd om zoveel mogelijk alle lessen te volgen. Lapar verwacht de nodige inzet, discipline en participatie van de cursisten. Lapar heeft de cursisten op het hart gedrukt, om deze unieke gelegenheid goed te gebruiken en de trainingen met succes af te ronden.
De uitvoer van het landelijk project ‘Wroko Foe Mek Moni’ is vastgesteld op 18 maanden. De trainingen die onder andere verzorgd zullen worden zijn: Autobody repair, Lassen module-1, Automontage, Textiele werkvormen, Gawasa, Verpleegassistent, Webdevelopment, Micro shading, Kapperstraining-A, Manicure en Pedicure.