Voor de kust van Australië zitten zestienduizend dieren vast in een schip dat vanwege de onrust op de Rode Zee zijn reis niet kan vervolgen. Activisten maken zich zorgen omdat de temperatuur in het schip overdag oploopt tot 40 graden.
Het schip met de dieren aan boord, het merendeel ervan schapen, vertrok op 5 januari vanuit Australië naar Israël. Maar Houthi-rebellen in Jemen nemen schepen op de Rode Zee onder vuur, vooral vaartuigen die Israël als bestemming hebben. Daarom besloot de Australische regering het schip, de MV Bahijah, terug te roepen.
De Israëlische inkopers hebben een verzoek ingediend om extra veevoer aan boord te laten brengen. Zo kan het schip de veel langere reis om het Afrikaanse continent maken.
Dierenactivisten en lokale politici zijn boos over dit plan. De Australische dierenwelzijnsorganisatie RSPCA noemt het voornemen “roekeloos, kil en onverantwoord”. De organisatie zegt dat winsten boven het belang van de dieren worden geplaatst, schrijft Bloomberg.
“Er wordt overwogen om veertienduizend schapen in een snikheet en stinkend ruim een reis van zestig dagen te laten ondergaan”, zegt Josh Wilson, lid van het Australische parlement namens Fremantle, de stad waar de schapen zijn geladen.
Verzoek om dieren van boord te halen ingediend
Het Australische ministerie van Landbouw heeft geen aanwijzingen dat er gezondheidsrisico’s voor de dieren aan boord zijn, zegt het ministerie tegen Reuters. Het alternatief is om enkele dieren van boord te halen. Ook een verzoek daarvoor ligt inmiddels bij de Australische regering. Dat proces is tijdrovend, omdat het land strenge quarantaineregels kent. Het schip blijft voor anker liggen totdat er een besluit komt. Hoelang dat nog duurt, is onduidelijk.
-nu.nl-