De Chinese economie is in 2023 met 5,2 procent gegroeid. Daarmee haalt de tweede economie ter wereld weliswaar haar eigen doel van 5 procent, maar het land groeide sinds 1990 niet zo traag, met uitzondering van de coronajaren.
Dat de Chinese economie nog met ruim 5 procent groeide, komt met name doordat er in 2022 nog sprake was van coronamaatregelen.
De economische groei in het land wordt steeds wat kleiner door een afname van de binnenlandse vraag en ook de afkoelende wereldeconomie zat de Chinezen dwars. Verder is er al enkele jaren sprake van een vastgoedcrisis.
In de afgelopen maanden is er ook nog sprake van deflatie. Consumentenprijzen zijn daarbij lager dan vorig jaar, waar bij inflatie de prijzen juist stijgen. Als de prijzen dalen, zijn mensen geneigd om uitgaven nog langer uit te stellen, met negatieve gevolgen voor de economie.
De matig groeiende economie heeft ook gevolgen voor de arbeidsmarkt. De werkloosheid onder jonge Chinezen is met 21 procent hoger dan ooit gemeten.
China besloot vorig jaar tijdelijk geen updates van cijfers over de jeugdwerkloosheid meer te delen. Nu gebeurt dat weer wel, maar dan met een nieuwe meetmethode. Als studenten worden uitgesloten, is nog maar bijna 15 procent van de jongeren tot 24 jaar werkloos.
-nu.nl-