Recente berichten over de aanvraag van grote stukken grond in Suriname hebben geleid tot enige verwarring en bezorgdheid in de samenleving. Ruud Soeverein, directeur van Terra Invest Suriname & Guyana en vertegenwoordiger van de Mennonieten in Suriname, heeft gereageerd op de controverse en benadrukt dat Terra Invest niets te maken heeft met de aanvraag van 560.000 ha grond via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).
Soeverein verduidelijkt dat het bedrijf Agriculture Reinland de aanvraag heeft ingediend voor 404 ha grond, wat heeft geleid tot enige verwarring. Hij benadrukt dat Terra Invest drie aanvragen voor grond heeft gedaan in het Marataka gebied van 37.000 ha, in de omgeving van Witagron van 35.000 ha en in het Tibiti gebied van ongeveer 17.000 ha. Echter, deze aanvragen zijn niet meer actueel, aangezien de grond niet geschikt is voor landbouwactiviteiten en al concessies heeft voor houtwinning. Soeverein benadrukt dat de Mennonieten nu overwegen om grond te kopen in plaats van aan te vragen.
Daarnaast meldt Soeverein dat de bereidsverklaring waarin 404 ha grond was toegewezen, niet zal worden omgezet in een beschikking. Hij onthult dat er nog twee aanvragen lopen van Terra Invest bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), maar geeft verder geen details.
Deze kwestie heeft echter de aandacht getrokken van milieu-voorvechter John Goedschalk, die bezorgd is over de aanvraag van grote stukken grond. Hij wijst erop dat zes dorpsgemeenschappen praktisch midden in de gebieden wonen waarin de grond is aangevraagd. Goedschalk heeft zelfs een online petitie gestart om te laten zien dat de samenleving fel gekant is tegen de kwestie van de Mennonieten.
De controverse rondom de grondaanvragen en de bezorgdheid van milieu-voorvechter Goedschalk benadrukken de gevoeligheid van kwesties met betrekking tot grondrechten in Suriname. Het is duidelijk dat er nog geen oplossing is voor het grondenrechtenvraagstuk, en de recente ontwikkelingen hebben de bezorgdheid in de samenleving vergroot.