Diplomatie in territoriaal geschil Venezuela en Guyana

27 January 2024

Comments: 0

Gesprekken over een territoriaal dispuut tussen Venezuela en Guyana hebben donderdag toezeggingen opgeleverd om geweld of bedreigingen te vermijden, nadat de Venezolaanse president Nicolas Maduro de claims over een olierijke regio aan hun gedeelde grens nieuw leven heeft ingeblazen.

Het onderhoud van donderdag komt een maand nadat de Guyanese president Irfaan Ali en zijn Venezolaanse collega Nicolas Maduro elkaar ontmoetten in St. Vincent en de Grenadines. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen kwamen bijeen in Brazilië om een nieuwe gespreksronde tussen de twee presidenten op gang te brengen.

Het geschil concentreert zich op Essequibo, een gebied van 160.000 vierkante kilometer dat grotendeels bestaat uit dichte jungle, maar waar de afgelopen jaren ook enorme hoeveelheden olie en gas zijn gevonden.De topdiplomaten uit beide Zuid-Amerikaanse landen hielden gesprekken onder leiding van Brazilië en beloofden diplomatie te zullen gebruiken om meningsverschillen op te lossen.”We zijn het eens over de noodzaak om door te gaan… via diplomatieke kanalen”, zei de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken,

Yvan Gil, na de bijeenkomst tegen verslaggevers in de Braziliaanse hoofdstad.Essequibo wordt algemeen erkend als onderdeel van Guyana, maar de afgelopen jaren heeft Venezuela opnieuw zijn aanspraak gemaakt op het grondgebied en de aangrenzende offshore-gebieden, waar sinds 2015 tientallen grote olievondsten zijn gedaan. De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, sprak zijn vertrouwen uit dat de volgende bijeenkomst “echte vooruitgang” zal opleveren.

Hij voegde eraan toe dat zijn land zich ertoe heeft verbonden het Internationaal Gerechtshof een oplossing voor het geschil te laten bieden. De rechtbank oordeelde in december dat Venezuela afziet van enige actie die de situatie ter plaatse in Essequibo verandert. De vervolgbijeenkomst zal volgens de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira, ook in Brazilië plaatsvinden.