Wetenschappers van de Cambridge-universiteit hebben met de James Webb-telescoop het oudste en verste zwarte gat ooit ontdekt. Het zwarte gat ontstond slechts 400 miljoen jaar na de oerknal en is daarmee ruim 13 miljard jaar oud.
Het zwarte gat bevindt zich in sterrenstelsel GN-z11. Dat bevindt zich op 13,4 miljard lichtjaar afstand van de aarde en werd begin 2021 al ontdekt. Toen was de James Webb-telescoop nog niet gelanceerd. GN-z11 was op dat moment het oudste, verste sterrenstelsel dat ooit ontdekt was. De James Webb-telescoop heeft sindsdien nog oudere sterrenstelsels ontdekt.
Door de krachtige telescoop op het sterrenstelsel te richten, kwamen wetenschappers erachter dat zich in het stelsel een zwart gat moet bevinden. Ze zagen namelijk veranderingen in het licht die alleen op die manier verklaard kunnen worden, schrijven ze in Nature.
Het lijkt erop te wijzen dat het zwarte gat het sterrenstelsel aan het opslokken is. “De eerste sterrenstelsels zaten vol gas. Dat maakt ze een buffet voor een zwart gat”, vertelt hoofdonderzoeker Roberto Maiolino.
Het zwarte gat heeft zich al tegoed gedaan aan een flink deel van GN-z11. De wetenschappers schatten dat het zwarte gat zes miljoen keer zoveel massa heeft als onze zon.
Zwarte gaten ontstaan meestal doordat een ster onder zijn eigen gewicht in elkaar stort. Maar het nieuw ontdekte zwarte gat ontstond daarvoor te snel. 400 miljoen jaar is een veel te korte levensduur voor een ster. De wetenschappers moeten daarom op zoek naar een andere verklaring voor het ontstaan van het zwarte gat.
-nu.nl-