Milei noemt collega Colombia communistische moordenaar

27 January 2024

Comments: 0

Colombia heeft zijn ambassadeur in Argentinië teruggehaald voor overleg. Dat gebeurde nadat de Argentijnse president Milei zijn Colombiaanse ambtgenoot Petro had uitgemaakt voor communistische moordenaar. De twee Zuid-Amerikaanse landen staan doorgaans op goede voet met elkaar. Milei had zich laten interviewen door de Colombiaans-Amerikaanse journalist Patricia Janiot. Die heeft het gesprek op YouTube gezet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Colombia noemt de uitspraken “respectloos en onverantwoordelijk” en spreekt van “een schending van de nauwe banden van vriendschap, begrip en samenwerking die Colombia en Argentinië hebben”. De uiterst rechtse Javier Milei van de partij La Libertad werd in november gekozen tot president van Argentinië. Sindsdien zijn de banden tussen de twee leiders verslechterd. Gustavo Petro is sinds augustus 2022 de eerste linkse president van Colombia.

“Ze vallen ons aan met het idee dat we communisten zijn, of socialisten, dat de staat alle vormen van productie onder controle wil houden. Natuurlijk hebben degenen die ons aanvallen geen idee wat communisme is, wat socialisme is”, zei Petro op een bijeenkomst van de regering, waarbij hij verwees naar de uitspraken van Milei. Petro zei ook dat zijn regering wil dat “het volk de productie controleert en niet de staat”. (NOS)