In het Amazonegebied in het oosten van Ecuador hebben onderzoekers een 2.500 jaar oude stad gevonden. De verloren stad was helemaal overgroeid met struikgewas en is ouder dan elke eerdere opgraving in het gebied.
De stad bestaat uit vele huizen en verblijven die met elkaar waren verbonden door een verbazingwekkend netwerk van wegen en kanalen. De huizen zijn
gebouwd door het uithakken van bergen. Ook werden er enkele gebouwen gevonden voor religieuze doeleinden.
Het wegennetwerk is volgens de onderzoekers “zeer geavanceerd”, schrijft de BBC. Het strekt zich uit over een grote afstand en alles is met elkaar verbonden. En er zijn rechte hoeken, wat erg indrukwekkend is voor die tijd. Ze leggen uit dat het veel moelijker is om rechte wegen aan te leggen in plaats van een weg die zich aan het landschap aanpast.
Vulkaan zorgde voor vruchtbare grond
Ook zijn er sloten gevonden die de stad konden afsluiten. Dat wijst erop dat er buiten de stad bedreigingen waren. Verder werden potten, pannen en haarden gevonden.
Het gebied ligt naast een vulkaan die zorgde voor vruchtbare grond. De mensen deden veel aan landbouw en aten veel mais en zoete aardappel. Waarschijnlijk dronken ze ‘chicha’, een soort zoet bier.
Volgens archeologen hebben er zo’n duizend jaar lang mensen gewoond. Het is moeilijk om te bepalen hoeveel mensen er woonden. Maar onderzoekers zeggen dat het gaat om 10.000 tot mogelijk 100.000 mensen. Mogelijk is de samenleving vernietigd door een vulkaanuitbarsting.
-nu.nl-