Het onderdeel van het vliegtuig van Alaska Airlines dat in de nacht van vrijdag op zaterdag in de lucht eruit werd geblazen, is gevonden. Het lag in een achtertuin in Portland, zo heeft de Nationale Veiligheidsraad in de VS bekendgemaakt.
Het passagiersvliegtuig was onderweg van Portland in Oregon naar Ontario in Californië. Vlak nadat het toestel was opgestegen, vloog het paneel ter grootte van een koelkast eruit.
De Boeing 737 met 177 mensen aan boord keerde om en landde vervolgens veilig in Portland. Maar er was volgens Amerikaanse media wel sprake van paniek toen de druk in de cabine daalde en zuurstofmaskers naar beneden kwamen. Passagiers schreeuwden en stuurden berichtjes naar familieleden om afscheid te nemen.
Leraar Bob
De National Transportation Safety Board, die het incident onderzoekt, heeft bekendgemaakt dat een schoolleraar uit Portland met de naam Bob het onderdeel van de romp van de Boeing 737 MAX 9 heeft gevonden.
De autoriteiten waren sinds het incident op zoek gegaan naar het verloren paneel, maar tot op heden zonder succes. De NTSB had hulp van het publiek gevraagd en was van plan om een helikopter en drones in te zetten om het paneel te vinden.
Onderzoek moet uitwijzen hoe het kan dat het paneel eruit is gevlogen.
Een luchtvaartexpert heeft tegen persbureau Bloomberg gezegd dat het waarschijnlijk niet gaat om een fout in het ontwerp van het vliegtuig. Volgens voormalig FAA-onderzoeker Jeff Guzzetti ligt het meer voor de hand dat er iets mis is gegaan bij de montage in de fabriek.
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft inspectie bevolen van meer dan 170 vliegtuigen van dit type wereldwijd. Europese luchtvaartmaatschappijen kunnen gewoon blijven doorvliegen met hun Boeing-toestellen, omdat de toestellen in Europa andere specificaties hebben.
Het gaat om de grootste ingreep voor een Boeing 737 MAX sinds toestellen van dat type na twee vliegtuigcrashes wereldwijd lange tijd uit de luchtruimen werden geweerd. In 2018 en 2019 kwamen bij ongelukken met 737 MAX-vliegtuigen in totaal 346 mensen om het leven. Daarna moest Boeing technische aanpassingen doorvoeren, wat het concern vele miljarden dollars kostte.
-rtlnieuws.nl-