Vorig jaar veel meer cocaïne in beslag genomen, vooral in Vlissingen

17 January 2024

Comments: 0

Vlissingen lijkt de nieuwe cocaïnehotspot van Nederland te worden. De haven noteerde een toename wat betreft het aantal onderschepte kilo’s cocaïne. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die vandaag in de Vlissingse haven zijn gepresenteerd door de douane.

Vorig jaar nam de douane bijna 60.000 kilogram cocaïne in beslag. Dat is fors meer dan het jaar ervoor, toen ruim 51.000 kilogram cocaïne in beslag werd genomen. De grootste hoeveelheden werden aangetroffen in de havens van Rotterdam en Vlissingen..

Staatssecretaris Aukje de Vries van Toeslagen en Douane zegt dat er ‘alles op alles gezet moet worden om de drugs te onderscheppen’. “We werken steeds meer samen met ondernemers en met andere landen. Het is goed dat de douane

daardoor steeds meer drugs tegenhoudt. Zo raken we de criminelen waar het pijn doet, in hun perverse verdienmodel.”

De staatssecretaris maakte de drugscijfers bekend in Vlissingen, samen met de Belgische minister van Financiën, Vincent van Peteghem. In België is het afgelopen jaar 116.000 kilo in beslag genomen. De Nederlandse en Belgische douane werken samen in hun strijd tegen drugssmokkel.

Afname Latijns-Amerika

In landen in Latijns-Amerika zijn het afgelopen jaar juist minder drugs met Nederland als bestemming in beslag genomen. Een opvallende afname van het aantal inbeslagnames van drugs die bestemd zijn voor Nederland is zichtbaar in Brazilië.

De Nederlandse douane is ook meer gaan samenwerken met de douane in Brazilië. En er zijn ook douaneverdragen gesloten met onder andere Ecuador. Daardoor wordt er meer informatie uitgewisseld tussen de douanediensten.

Minder coke in Rotterdam

In de haven van Rotterdam is vorig jaar 45.506 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 3,5 miljard euro onderschept, dat meldt het Openbaar Ministerie. Deze hoeveelheid coke is minder dan in 2022 toen bijna 47 ton van het witte poeder in beslag werd genomen. Vorig jaar zijn een recordaantal van 452 uithalers aangehouden, ruim 200 meer dan een jaar eerder.

-rtlnieuws.nl-