Brazilië: Braziliaanse justitie maakt bezwarende video openbaar in onderzoek naar Bolsonaro

12 February 2024

Comments: 0

De Braziliaanse justitie heeft vrijdag een bezwarende video vrijgegeven in het kader van het onderzoek naar een “poging tot staatsgreep” van de voormalige president Jair Bolsonaro na de verkiezingen die hij verloor in 2022.

Op de beelden is een vergadering van toenmalig president Bolsonaro, met meerdere van zijn ministers, te zien. De vergadering spitst zich toe op de nakende presidentsverkiezingen, waarin Bolsonaro het uiteindelijk zal moeten afleggen tegen zijn linkse rivaal Luiz Inacio Lula da Silva.

Op de video, die dateert van 5 juli 2022, is te zien dat er een gespannen sfeer heerst. Bolsonaro verklaart dat “ze alles in het werk aan het stellen zijn om te maken dat Lula in de eerste ronde wint. Zelfs als ik 80 procent van de stemmen haal, zullen ze nog winnen. Als we na de verkiezingen reageren, dan zal dat tot chaos leiden in Brazilië, één grote guerrilla die het land in brand zal zetten.”

Hij voegt eraan toe dat er “maatregelen genomen” moeten worden, maar dat hij “niet alleen kan staan in deze dreigende oorlog”. Welke ‘maatregelen’ er dan wel moeten worden genomen, verduidelijkt hij niet. Volgens de onderzoekers wilde Bolsonaro in eerste instantie twijfel zaaien over fraude bij de presidentsverkiezingen om daarna militair in te grijpen.