Astronomen hebben drie nieuwe manen in ons zonnestelsel ontdekt. Twee van de manen draaien om Neptunus en de andere om Uranus. Een van de nieuwe manen doet 28 jaar over een omloop. De nieuw ontdekte manen zijn alle drie erg klein, meldt onderzoeksinstituut Carnegie Science bij de bekendmaking. De maan van Uranus heeft een diameter van 8 kilometer en is de kleinst ontdekte maan van die planeet. De diameters van de manen van Neptunus zijn respectievelijk 23 en 14 kilometer.
Met de ontdekking van de nieuwe manen zijn er nu 16 manen bij Neptunus. Uranus heeft voor zover bekend 28 manen. Het is voor het eerst in twintig jaar dat er een nieuwe maan van Uranus is ontdekt. De minst heldere maan van Neptunus is de maan die de langst bekende baan om haar moederplaneet maakt. Een omloop duurt 28 jaar. De maan die wat helderder is doet 9 jaar om een omloop. Ter vergelijking: onze maan draait in 28 dagen om de aarde heen.
Astronomen legden telescoopbeelden op elkaar voor ontdekking
De nieuw ontdekte manen zijn door hun kleine formaat en gebrek aan helderheid nog niet eerder gezien. Voor de ontdekking maakten de wetenschappers gebruik van telescopen in Chili en op Hawaï. Door telescoopbeelden op elkaar te leggen en te bestuderen, zagen de astronomen lichtpuntjes die per foto weer iets verder stonden. Zo ontdekten zij de baan van de drie manen. De manen hebben nog geen naam gekregen. De keuzes voor die van Neptunus zullen vallen voor de nereïden, zeegodinnen uit de Griekse mythologie. De maan van Uranus krijgt zoals gebruikelijk een naam van een personage uit een toneelstuk van Shakespeare.
-nu.nl-