Het OKB en de Deken der Districtscommissarissen: Samenwerken voor transparante en eerlijke verkiezingen

12 February 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) van Suriname, onder leiding van voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks, heeft onlangs een belangrijk overleg gehad met de Deken der Districtscommissarissen, Shafiek Goelaman. Het OKB speelt een cruciale rol bij het toezicht houden op de algemene, vrije en geheime verkiezingen, en het vaststellen van de uitslag van de verkiezingen als bindend voor de samenleving. “Het werk van het OKB gaat gedurende de periode tussen twee nationale verkiezingen gewoon door”, benadrukt mr. Sheikh-Alibaks.

Tijdens het gesprek met dc Goelaman van Wanica-Zuidoost stond de aanstaande verkiezingen van 2025 centraal. Voorzitter Sheikh-Alibaks benadrukt dat het doel van de ontmoeting was om nader kennis te maken, belangrijke informatie uit te wisselen en werkafspraken te maken. Er werd uitgebreid gesproken over de rol en het functioneren van het OKB, evenals over de taken en functies van de districtscommissarissen in het verkiezingsproces. DC Goelaman toonde zich tevreden over het gesprek en gaf aan dat er onder het dc-korps een grote behoefte is aan informatie over het organiseren van verkiezingen.

Er is afgesproken dat het OKB een grootschalige bijeenkomst zal organiseren met het dc-korps en andere belangrijke actoren in het verkiezingsproces. Tijdens deze bijeenkomst zal dieper worden ingegaan op de verschillende rollen die elk van hen zal vervullen bij de organisatie van de verkiezingen. Ook zal het gewijzigde kiesstelsel worden belicht en zullen eventuele knelpunten die de commissariaten hebben ervaren bij de afgelopen verkiezingen worden besproken, inclusief mogelijke oplossingen.

“Suriname heeft nationaal en internationaal een goede naam als het gaat om de organisatie van verkiezingen. Het behouden van deze reputatie is van groot belang voor ons allemaal. Samenwerking en goede communicatie zijn daarbij cruciaal. Het OKB zal, vanuit zijn wettelijke taken en bevoegdheden, de pre-electorale activiteiten en ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen,” aldus OKB-voorzitter Sheikh-Alibaks.

Deze samenwerking tussen het OKB en de districtscommissarissen is een belangrijke stap naar transparante, eerlijke en goed georganiseerde verkiezingen in Suriname. Het is belangrijk voor beide partijen om ervoor te zorgen dat de stem van het volk op een eerlijke en democratische manier wordt gehoord.