“Illegale handel in bedreigde vogels tussen BraziliĆ« en Suriname: een groeiend probleem”

12 February 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Recentelijk heeft de PolĆ­cia RodoviĆ”ria Federal (PRF), de Braziliaanse Snelweg Politie, twee OekraĆÆense vrouwen gearresteerd die probeerden Lear’s ara-eieren, een ara-soort die endemisch is in het noordoosten van BraziliĆ« en op de lijst van bedreigde diersoorten in het land staat, naar Suriname te smokkelen. Dit incident doet vermoeden dat er een illegale handel gaande is in deze bedreigde vogels tussen de twee landen.

De eieren zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit een beschermd gebied in Bahia, zoals gerapporteerd door de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo. Het Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais RenovƔveis (IBAMA) hield de twee vrouwen al in de gaten, en bij een controle vond de politie een broedmachine in een zak in hun auto, met daarin zes eieren van inheemse wilde vogels uit Braziliƫ. De vrouwen gaven toe dat ze deze eieren illegaal naar Suriname wilden vervoeren om ze daar te verkopen.

Het is opvallend dat deze vrouwen in het bezit waren van eieren van Lear’s ara’s (Anodorhynchus leari), die in een specifiek gebied in BraziliĆ« hun habitat hebben en bedreigd en beschermd zijn. Dit wijst op een ‘markt’ voor deze vogels in de illegale handel in wild in Suriname.

Dit is niet het eerste incident dat wijst op de aanwezigheid van een illegale handel in bedreigde vogels in Suriname. In juli vorig jaar werden bijvoorbeeld op een adres aan het Garnizoenspad 29 Lear’s ara’s aangetroffen en in beslag genomen door de Dienst ‘s Lands Bosbeheer, samen met 7 gouden leeuwaapjes, ook uit BraziliĆ«. De nasleep van deze inbeslagname ging gepaard met geheimzinnigheid, waarbij het verzoek werd gedaan aan media om de locatie van de vondst niet te vermelden en een uitgebracht persbericht over de inbeslagname werd verwijderd van de Facebook-pagina van LBB.

Er zijn ook vermoedens van corruptie en lekken, zoals blijkt uit het feit dat 23 van de in beslag genomen ara’s op 22 augustus werden gestolen terwijl ze ondergebracht waren in een garage te Zanderij. Op vragen over deze diefstal is nooit inhoudelijk gereageerd.

Daarnaast is het mogelijk dat Lear’s ara’s betrokken waren bij een zending van 330 vogels die eind vorig jaar op de nationale luchthaven van Sri Lanka in beslag werd genomen vanwege onjuiste documenten en vergunningen voor import. Deze vogels waren met een privĆ© chartervlucht uit Suriname naar Sri Lanka gevlogen, waarbij ook zieke exemplaren en zeker 40 dode vogels werden aangetroffen.

Samantha Gunasekera, oprichter van de Customs’ Biodiversity Protection Unit, benadrukt dat Suriname berucht is vanwege de vogel- en dierensmokkel vanuit het Amazoneregenwoud. Dit vormt een bedreiging voor inheemse en migrerende wilde populaties.

Het is van essentieel belang dat de autoriteiten meer openheid en transparantie betrachten in zaken met betrekking tot de legale en illegale handel in wild. De illegale handel in wilde dieren brengt grote sommen geld met zich mee en vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. Met de aanwezigheid van fokprogramma’s in dierentuinen en vogelparken is de handel in wild eigenlijk overbodig geworden.

De Lear’s ara-populatie heeft in het verleden sterk te lijden gehad onder de afname van het leefgebied, maar inmiddels is het aantal weer toegenomen tot ongeveer 2000 vogels, mede dankzij inspanningen van organisaties zoals de Freeland Foundation, die zich inzetten tegen georganiseerde misdaad en corruptie. Het is van groot belang dat er actie wordt ondernomen om deze bedreigde diersoorten te beschermen en de illegale handel in wilde dieren te stoppen.