Surinaamse export van groente en fruit naar Barbados: Een veelbelovende toekomst

12 February 2024

In: Nieuws
Comments: 0

De vooruitzichten voor de export van Surinaamse groente en fruit naar Barbados zien er veelbelovend uit. Met het bestaande netwerk van supermarkten en andere retailers op het eiland, biedt de distributie een kans om mee te liften voor de FAI-bacoven. De Surinaamse bacoven staat bekend om zijn goede kwaliteit, en de consumenten op het Caribische eiland zijn hier inmiddels vertrouwd mee.

Dit biedt ook mogelijkheden voor andere agrarische producten uit Suriname. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft aangekondigd dat Suriname een grote aanwezigheid zal hebben op de landbouw- en voedseltentoonstelling Agrofest 2024, die van 23 tot en met 25 februari op Barbados zal plaatsvinden. Het doel van deze deelname is om de consument op het eiland kennis te laten maken met diverse Surinaamse agroproducten, waaronder verschillende soorten groenten en fruit. Meer dan 30 producenten en exporteurs van groente, fruit en andere agroproducten zullen aanwezig zijn op de tentoonstelling, in de hoop orders binnen te halen.

Naast verschillende groentesoorten richt Suriname zich vooral op de export van fruit en wortelsoorten, zoals markoesa, dragonfruit, gember en zoete patat. Het staatsbedrijf FAI exporteert momenteel wekelijks 8 tot 10 containers bacoven naar Barbados, met een gemiddelde exportwaarde van USD 12.000 per container. Dit komt neer op een wekelijkse export van USD 120.000, en bijna een half miljoen US-dollar per maand. Er wordt gehoopt dat dit in de toekomst verder kan groeien, maar daarvoor is uitbreiding van het areaal en de productie bij FAI nodig. Dit brengt uitdagingen met zich mee, zoals de beschikbaarheid van arbeidskrachten en goed plantmateriaal.

Eind vorig jaar zijn Suriname en Barbados overeengekomen dat een 12-tal fruit- en groentesoorten naar het eiland geëxporteerd mogen worden. Momenteel wordt er gewerkt aan uitbreiding van deze lijst. De SLM vliegt wekelijks twee keer naar het eiland en stelt bij elke vlucht 5 ton vrachtcapaciteit beschikbaar voor deze export. Op Barbados is er een aanzienlijke behoefte aan voedselproducten, wat deze exportkansen nog aantrekkelijker maakt. Met deze ontwikkelingen in het vooruitzicht, lijkt de toekomst van de Surinaamse export naar Barbados veelbelovend.