Amerikaanse agenten zwaar gestraft om martelen zwarte arrestanten

20 March 2024

Comments: 0

Een voormalige politieagent uit de Amerikaanse staat Mississippi heeft dinsdag twintig jaar gevangenisstraf gekregen voor het martelen van twee zwarte Amerikanen met een aantal van zijn witte collega’s. Een andere agent kreeg 17,5 jaar cel.

De zwaarst gestrafte agent, Hunter Elward, en vijf van zijn collega’s uit de zuidelijke staat gaven in augustus toe dat ze hun twee slachtoffers in januari 2023 twee uur lang hadden gemarteld met een dildo, tasers en een zwaard. Ze vernederden hen ook door hen te dwingen alcohol, bakolie, melk en andere vloeistoffen te drinken.

Aan het einde van deze marteling, die ongeveer twee uur duurde, stopte Elward zijn dienstwapen in de mond van een van de twee mannen. Om hem bang te maken haalde hij eerst de trekker over nadat hij een kogel uit het magazijn had gehaald.

Tijdens een tweede poging vloog wel een kogel uit de pistoolloop. Die brak de kaak van het slachtoffer.

Daarna spraken de agenten over hoe ze hun daden konden verdoezelen. De slachtoffers bleven achter in een plas bloed.

De agenten besloten het videosysteem van het politiebureau, waar de marteling had plaatsgevonden, te vernielen. Ook namen ze ander bewijsmateriaal zoals kogelhulzen mee. Vervolgens schreven ze valse rapporten. In de maanden daarop logen ze herhaaldelijk tegen onderzoekers.

Slachtoffers eisen schadevergoeding

Woensdag en donderdag horen de vier andere verdachten hun straf aan. De zes agenten die bij de martelingen betrokken waren, maakten deel uit van een team dat bekendstond om zijn gewelddadigheid. Het team had de bijnaam ‘The Goon Squad’ (de knokploeg).

De twee zwarte slachtoffers, die zonder gerechtelijk bevel waren opgepakt in een huis waar volgens de politie “verdachte activiteiten” plaatsvonden, overleefden

de wreedheden. In juni klaagden ze het district Rankin County aan, waar de agenten in dienst waren. Ze eisen 400 miljoen dollar (368 miljoen euro) schadevergoeding.

-nu.nl-