Britse wetenschappers ontwikkelen slimme beha voor vrouwen met borstkanker

18 March 2024

Comments: 0

Britse wetenschappers werken aan een slimme beha die bij borstkankerpatiƫnten kan monitoren of een tumor groeit of terugkeert. De uitvinding kan de overlevingskans vergroten, meldt The Guardian.

In de beha zit een elektronisch apparaatje dat de borst regelmatig scant. Veranderingen worden zo snel opgemerkt. Zo bevatten de cellen van een tumor minder vocht dan gewone lichaamscellen.

Als de slimme beha groei van een tumor heeft gesignaleerd, verschijnt er een melding op de smartphone van de drager. De behandelend arts zou toegang tot deze informatie kunnen krijgen om snel te kunnen handelen als dat nodig is.

Met deze nieuwe methode kunnen groeiende tumoren sneller worden ontdekt dan bij een ziekenhuisscan. Bovendien is het dragen van de slimme beha veel minder ingrijpend dan een ziekenhuisscan.

Het onderzoek van de Nottingham Trent University is nog niet afgerond. Het duurt naar verwachting nog enkele jaren voordat de slimme beha verkrijgbaar is. Volgens het RIVM is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen in Nederland. Ongeveer een op de zeven Nederlandse vrouwen krijgt daarmee te maken. Elk jaar overlijden in Nederland meer dan drieduizend vrouwen aan deze ziekte.

-nu.nl-