Finland voor zevende jaar op rij gelukkigste land ter wereld, Nederland zesde

20 March 2024

Comments: 0

Finland is voor het zevende jaar op rij het gelukkigste land ter wereld, blijkt uit het jaarlijkse World Happiness Report. Ook de Scandinavische buurlanden deden het goed: Denemarken, IJsland en Zweden staan eveneens in de top tien.

De geluksranglijst, die door de Verenigde Naties wordt gesponsord, is onder meer gebaseerd op de levenstevredenheid die inwoners zelf aangeven. Ook het bruto nationaal product (bnp) per hoofd van de bevolking, sociale steun, gezonde levensverwachting, vrijheid, vrijgevigheid en corruptie tellen mee.

Volgens een van de onderzoekers danken de Finnen hun geluksgevoel vooral aan hun nauwe band met de natuur en hun gezonde balans tussen werk en privéleven. Ook de sterke welvaartsmaatschappij van de Finnen, hun vertrouwen in de staatsautoriteiten, het lage niveau van corruptie en gratis gezondheidszorg en onderwijs waren van cruciaal belang.

Nederland is nummer zes op de lijst. Voor het eerst sinds het rapport meer dan tien jaar geleden werd gepubliceerd, staan de Verenigde Staten (23e) en Duitsland (24e) niet in de top twintig gelukkigste landen. Daarin staan sowieso geen landen met een grote bevolking meer.

“In de top tien hebben alleen Nederland en Australië meer dan 15 miljoen inwoners. In de hele top twintig hebben alleen Canada en het Verenigd Koninkrijk meer dan 30 miljoen inwoners”, stelt het rapport.

De Oost-Europese landen Servië, Bulgarije en Letland rapporteren de grootste stijgingen in hun gelukservaring. De scherpste daling van het geluk werd genoteerd in Afghanistan, Libanon en Jordanië. Afghanistan, geplaagd door een humanitaire ramp sinds de Taliban de controle over het land in 2020 weer in

handen kregen, staat net als vorig jaar op de laatste plaats van de lijst van 143 onderzochte landen.

-nu.nl-