Goudprijs naar nieuw record: voor het eerst boven de 2.200 dollar

21 March 2024

Comments: 0

De goudprijs is voor het eerst gestegen naar meer dan 2.200 dollar per troy ounce (31,1 gram). Dat komt onder meer doordat de Amerikaanse centrale bank verwacht dat de rente dit jaar omlaag kan.

De prijs van goud steeg op de metaalmarkt in Singapore tot 2.221 dollar. De laatste keer dat goud een recordprijs bereikte, was begin deze maand. Toen steeg de waarde van het edelmetaal tot 2.142 dollar.

Een belangrijke reden voor de stijging is dus de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten omlaaggaat. Als dit gebeurt, wordt de dollar minder waard. Dat maakt goud goedkoper voor handelaren met andere valuta, bijvoorbeeld euro’s.

Weliswaar is de rente nog niet omlaaggegaan, maar handelaren calculeren dit nu al wel in. Daardoor stijgt de vraag naar het edelmetaal en loopt de prijs op.

Een andere oorzaak van de gestegen populariteit is de al langer durende internationale onrust. Door de oorlog in Oekraïne en de strijd tussen Israël en Hamas zoeken beleggers naar investeringen die worden gezien als veilig, zoals goud. Daarnaast loopt de prijs op doordat China veel heeft gekocht.

Niet alleen de goudprijs is de laatste tijd gestegen. Ook andere edelmetalen, zoals zilver en platina, zijn duurder geworden.

-nu.nl-