Een kunstmatige alvleesklier levert mensen met diabetes type 1 betere bloedsuikerwaarden en een betere kwaliteit van leven op. Dat is de conclusie van een onderzoek naar de Nederlandse uitvinding dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet.
Als mensen met diabetes type 1 een kunstmatige alvleesklier hebben, vallen hun bloedsuikerwaarden gemiddeld zes uur langer binnen de streefwaarden. Daarnaast geven de patiƫnten in het onderzoek aan dat ze in het dagelijks leven minder last hebben van hun ziekte.
De kunstmatige alvleesklier is bedacht door Robin Koops uit het Overijsselse Goor. Een kleine twintig jaar geleden bouwde hij in zijn schuur een kastje ter grootte van twee smartphones, schrijft RTV Oost. Het kastje regelde twee hormonen in het lichaam: insuline en glucagon.
Het apparaatje, dat een pomp heeft, is een soort gas- en rempedaal ineen voor de hormonen. Zo voorkomt het te lage en te hoge bloedsuikerwaarden, waardoor deze waarden veel stabieler worden. Koops draagt de kunstmatige alvleesklier zelf al een aantal jaar, net als zo’n honderd proefpersonen.
Indrukwekkende resultaten, maar er zijn ook aanmerkingen
Kleinschalige tests lieten eerder al hoopgevende resultaten zien, maar het onderzoek in The Lancet is het eerste grootschalige onderzoek. Meer dan 75 mensen deden mee aan de studie.
Toch zijn er ook aanmerkingen op het onderzoek. Zo zegt diabetoloog Hanno Pijl van het LUMC tegen de NOS dat hij de resultaten indrukwekkend vindt, maar dat hij wel een controlegroep mist in het onderzoek. “Ik twijfel er niet aan dat de pomp een rol speelt, maar de resultaten zouden ook deels een placebo-effect kunnen zijn.”
In september is een nieuw onderzoek begonnen, schrijft de NOS. Daaraan doet wel een controlegroep mee.
-nu.nl-