Maar zeven landen voldeden vorig jaar aan de wereldwijde standaard voor fijnstof in de lucht. In Europa gold dat alleen voor Estland, Finland en IJsland. De lucht in Azië was het ongezondst.
Het Zwitserse bedrijf IQAir heeft voor het zesde jaar op rij de gegevens van ruim 30.000 luchtkwaliteitsmeters in 134 landen verzameld voor het World Air Quality Report. Alleen Australië, Estland, Finland, Grenada, IJsland, Mauritius en Nieuw-Zeeland overschreden de grenswaarde van gezondheidsorganisatie WHO voor fijnstof in de lucht niet.
De lucht was het ongezondst in Bangladesh, India en Pakistan en dan vooral in de grote steden. In de Indiase stad Begusarai was het jaargemiddelde van de hoeveelheid fijnstof 23 keer hoger dan de grenswaarde. Negen van de tien meest vervuilde steden ter wereld liggen in India. De tiende is de Pakistaanse stad Lahore.
Door hevige bosbranden was Canada in 2023 het Noord-Amerikaanse land met de laagste luchtkwaliteit. Steden in en om het rampgebied waar de luchtkwaliteit normaal gesproken goed is, staan daardoor hoog in de lijst van plaatsen met te veel fijnstof in de lucht. De WHO schat dat door luchtvervuiling jaarlijks zo’n zeven miljoen mensen vroegtijdig overlijden.
Bosnië en Herzegovina was vorig jaar het Europese land met de ongezondste lucht. In Nederland was het jaargemiddelde 1,7 keer hoger dan de grenswaarde van de WHO. Maar ten opzichte van veel andere Europese landen zat er hier relatief weinig fijnstof in de lucht. De WHO schat dat door luchtvervuiling jaarlijks zo’n zeven miljoen mensen vroegtijdig overlijden.
-nu.nl-