Nederland maakt 10 miljoen euro vrij voor hulp over zee aan Gaza

20 March 2024

Comments: 0

Nederland maakt 10 miljoen euro vrij voor humanitaire noodhulp over zee aan Gaza.Ā Het geld gaat naar een internationaal fonds waaruit de hulp wordt betaald.

Dat maakte demissionair minister Geoffrey van Leeuwen bekend tijdens een bezoek aan Cyprus. Via dat land wordt hulp naar de Gazastrook verscheept. “De burgerbevolking van Gaza heeft snel en heel veel meer voedsel, water en medische hulp nodig”, zegt Van Leeuwen.

De minister dringt bij de partijen wel aan op meer toegang over land. ā€œDat is de meest effectieve en efficiĆ«nte manier om grote hoeveelheden hulp Gaza in te krijgen.Ā Zolang dat niet voldoet,Ā blijven we alle mogelijkheden onderzoeken.Ā We dragen al bij met luchtdroppings en nu dus ook aan hulp via zeeā€.

In Gaza dreigt momenteel een hongersnood door de oorlog tussen Israƫl en Hamas. Humanitaire hulp komt zeer beperkt binnen in Gaza. Israƫl wil namelijk alle hulp controleren en stelt volgens hulporganisaties te strenge eisen.

Eerste schip met hulp via Cyprus in Gaza aangekomen

De hulp over zee moet via een maritieme corridor vanuit Cyprus lopen. Een eerste schip met hulpgoederen is zaterdag al via deze route in Gaza aangekomen.Ā De Verenigde Staten bouwen tussentijds een tijdelijke noodhaven om de hulp snel aan land te krijgen.

Het fonds waaruit de hulp wordt betaald,Ā wordt opgericht door de Verenigde Naties,Ā Cyprus,Ā de Europese Unie,Ā de Verenigde Staten en andere internationale partners.

Nederland heeft sinds het begin van de oorlog tussen Israƫl en Hamas 56 miljoen euro extra toegezegd voor humanitaire hulp in Gaza. Dat bedrag komt boven op de 51 miljoen die Nederland jaarlijks voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp aan de Palestijnen uittrekt.

-nu.nl-