Nu 20 jonge kinderen met mazelen in Zuidoost-Brabant, geen ernstig zieken

20 March 2024

Comments: 0

De GGD Brabant-Zuidoost heeft sinds eind vorige week zes nieuwe meldingen over gevallen van mazelen ontvangen. Er zijn nu twintig jonge kinderen en Ă©Ă©n volwassene besmet. Dat aantal ligt volgens de GGD “in de lijn der verwachting”. Niemand is ernstig ziek.

De besmette kinderen zijn gemiddeld vijf jaar oud. Zowel de kinderen als de volwassene waren niet gevaccineerd tegen het virus dat de mazelen veroorzaakt.

In vier van de zes gevallen die de GGD de afgelopen dagen heeft achterhaald, gaat het om kinderen die al langer geleden ziek waren. De andere twee gevallen zijn gelinkt aan besmettingen die eind vorige week werden gemeld.

De GGD doet bij elke besmetting bron- en contactonderzoek. Zo kan de gezondheidsdienst mensen die zich in de omgeving van een besmette persoon bevinden waarschuwen.

Voor zover bekend is de mazelenuitbraak nog beperkt tot Eindhoven en omstreken. Meerdere andere GGD’s, waaronder die in andere delen van Noord-Brabant, laten weten dat er in hun regio nog geen gevallen van de ziekte zijn gemeld.

WHO wijst op het belang van vaccineren

De uitbraak is op dit moment in Nederland nog regionaal, maar wereldwijd is het virus bezig aan een flinke opmars. Wereldgezondheidsorganisatie WHO wees er dinsdag nog op dat het vaccineren van kinderen van groot belang is om een verdere toename te voorkomen.

In 2023 registreerde de WHO in meer dan vijftig landen grote mazelenuitbraken. Dat waren er twee keer zoveel als een jaar eerder. De ziekte krijgt door een dalende vaccinatiegraad meer kans om zich te verspreiden. Ook de Europese gezondheidsdienst ECDC waarschuwde voor een mazelenuitbraak in Europa.

Mazelen kunnen leiden tot complicaties

Vaak is het ziekteverloop bij mazelen relatief mild, maar de ziekte kan ook tot complicaties leiden. Volgens cijfers van het RIVM krijgt een op de duizend patiënten hersenvliesontsteking. Longontstekingen komen vaker voor: tussen de 1 tot 5 procent van de mensen met mazelen krijgt die er bovenop. Ook oorontstekingen en diarree zijn bekende complicaties.

Jonge kinderen lopen een aanzienlijk groter risico op overlijden. Bij baby’s is het overlijdensrisico volgens het instituut ongeveer een op de duizend.

-nu.nl-