Suriname, een land dat bekend staat om zijn weelderige natuur en rijke biodiversiteit, staat voor de uitdaging om duurzame ontwikkeling te bevorderen en klimaatverandering tegen te gaan. In een recente ontmoeting met het Green Climate Fund (GCF) op het Kabinet van de President, hebben de ministers Marciano Dasai van Ruimte Ordening en Milieu (ROM) en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) de inspanningen van Suriname benadrukt om de benodigde middelen te verkrijgen om deze uitdagingen aan te pakken. Deze belangrijke bijeenkomst vond plaats op woensdag 6 maart 2024.
Het Green Climate Fund is een internationaal fonds dat is opgericht om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij het aanpassen aan en het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering. Minister Dasai benadrukte de urgente uitdagingen waarmee Suriname momenteel wordt geconfronteerd, zoals droogte en lage waterpeilen, en de noodzaak van actie op het gebied van klimaatverandering. Het doel is dat het GCF-projecten zal faciliteren om deze klimaatverandering tegen te gaan. “We hebben het GCF gevraagd ons te helpen bij het ontwikkelen van een strategie om in aanmerking te komen voor financiering,” onderstreepte de minister.
“Tijdens een presentatie aan de president heeft het Green Climate Fund concrete mogelijkheden geïdentificeerd en voorstellen gedaan die verder moeten worden uitgewerkt. Het ontwikkelen van mogelijkheden voor duurzame energieopwekking, zoals het benutten van hydro- en zonne-energie, kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van broeikasgasemissies en het bevorderen van schone energiebronnen,” merkte minister Dasai op. Hij benadrukte ook dat het integreren van zonne-energieprojecten in de landbouwsector kan bijdragen aan duurzame energieopwekking. “We moeten ook op een duurzame manier omgaan met onze bossen en natuurlijke hulpbronnen, en ook met onze infrastructuur,” voegde de minister eraan toe.
De mogelijkheden die zijn uitgewerkt, zien er volgens de minister veelbelovend uit. Er zal nu gezamenlijk een voorstel worden opgesteld, zodat Suriname in aanmerking komt voor financiering. Dit kan worden gezien als een stap in de richting van het verkrijgen van de nodige middelen en expertise om de groene reputatie van Suriname te behouden en te versterken, terwijl tegelijkertijd wordt bijgedragen aan wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Suriname zet zich in voor een duurzame toekomst en een veerkrachtige samenleving in harmonie met de natuur.