UPDATE: Israƫlisch leger valt opnieuw Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad binnen

18 March 2024

Comments: 0

Het IsraĆ«lische leger is vandaag begonnen met een militaire operatie in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. In november gebeurde dat ook al. Na die inval omschreef gezondheidsorganisatie WHO het ziekenhuis als een “zone des doods”.

IsraĆ«l claimt dat hooggeplaatste Hamas-strijders zich in het ziekenhuis verschuilen,Ā maar levert geen concreet bewijs. Hamas ontkent dit.

In november viel het Israƫlische leger (IDF) op basis van eenzelfde claim het ziekenhuis binnen. De IDF zei toen een tunnel en wapens van Hamas te hebben aangetroffen, maar die informatie kon niet onafhankelijk bevestigd worden.

ā€œHet is net een begraafplaatsā€,Ā zei de WHO over de situatie in het Al Shifa-ziekenhuis na die eerste inval. Een team van de VN-organisatie had onder meer een massagraf met meer dan tachtig lichamen gezien.

Ziekenhuis omsingeld en tientallen arrestaties

Volgens ooggetuigen is het ziekenhuis nu door tanks omsingeld en zijn in de omgeving luchtaanvallen uitgevoerd.Ā Ontheemde Palestijnen hebben in het medische complex onderdak gevonden, meldt het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid.

Het Israƫlische leger zou de controle over het ziekenhuis hebben overgenomen, schrijft nieuwssite Times of Israel. Er zouden ongeveer tachtig arrestaties zijn verricht en vuurgevechten hebben plaatsgevonden.

IsraĆ«lische troepen zouden zijn geĆÆnstrueerd om voorzichtig te handelen om patiĆ«nten, burgers en medisch personeel te ontzien en medische apparatuur niet te beschadigen. In november sprak het IsraĆ«lische leger ook van een ā€œprecieze en gerichte aanvalā€ op Hamas,Ā maar Artsen zonder Grenzen zei dat burgers die het ziekenhuis probeerden te verlaten onder vuur werden genomen.

“Plotseling hoorden we explosies en bombardementen. Snel daarna kwamen tanks richting Al Shifa. ā€œToen zwol het geluid van beschietingen en explosies aanā€,Ā vertelde de 32-jarige Mohammad Ali,Ā een vader van twee kinderen die ongeveer 1 kilometer van het ziekenhuis woont,Ā aan persbureau Reuters.

Volgens ooggetuigen en met Hamas geaffilieerde media zijn Israƫlische troepen een school nabij het Al Shifa-ziekenhuis binnengevallen. Daar hadden meerdere ontheemde families onderdak gevonden. Meerdere mannen zouden zijn opgepakt.

Zorgsysteem in Gaza is ingestort

Het Al Shifa-ziekenhuis was voor de huidige oorlog het grootste ziekenhuis in de Gazastrook. Het zorgsysteem in de Gazastrook is nagenoeg ingestort door de hevige Israƫlische bombardementen.

In november zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus al dat het Al Shifa-ziekenhuis niet langer functioneel was vanwege een gebrek aan water,Ā voedsel,Ā elektriciteit,Ā brandstof en medische voorraad.

De Hamas-regering in Gaza veroordeelt de militaire operatie en noemt die “een oorlogsmisdaad”.

-nu.nl-