UPDATE: Nieuw ruimtebeeld van zwart gat in onze Melkweg toont verrassende eigenschap

28 March 2024

Comments: 0

Voor het eerst zijn de magnetische velden rond het zwarte gat in onze Melkweg vastgelegd. Met het nieuwe ruimtebeeld worden overeenkomsten aangetoond met het enige andere, enorme zwarte gat dat ooit is vastgelegd. Het gaat om een opname van zwart gat Sagittarius A*. Wetenschappers maakten de opname dankzij een observatie met gepolariseerd licht. Dat licht is met mensenogen niet te zien. Het gaat om een kleur rood die nog roder is dan infrarood, waardoor wetenschappers filters nodig hebben om van data schetsen in elkaar te zetten.

Volgens de astronomen heeft de Event Horizon Telescoop jarenlang data verzameld voor de nieuwe opname Sagittarius A*. “Wat we nu zien, is dat er sterke magnetische velden spiraalsgewijs draaien rondom het zwarte gat in onze Melkweg”, citeert ScienceAlert astrofysicus Sara Issaoun. Het enige andere zwarte gat dat ooit is vastgelegd, M87*, toont namelijk diezelfde magnetische velden. Maar dat zwarte gat heeft een massa die 6,5 miljard keer zo groot is als de zon, tegenover de ‘slechts’ 4,3 miljoen zonnemassa van Sagittarius A*.

Daarnaast is ‘ons’ zwarte gat veel minder actief dan M87*, wat inhoudt dat Sagittarius A* veel minder materie in zijn omgeving opslokt. Astronomen trekken de voorzichtige conclusie dat de magnetische velden bij allerlei soorten zwarte gaten kunnen bestaan. De volgende stap is het speuren naar een ‘verborgen eigenschap’ van Sagittarius A*. Het magnetische veld van M87* schiet namelijk krachtige kosmische jets de ruimte in. Mogelijk is dit ook een onontdekte eigenschap van Sagittarius A*. Met het beeld hopen astronomen nog beter te begrijpen en nog nauwkeuriger te voorspellen wat er langs de randen van een zwart gat gebeurt.

-nu.nl-