Veel tachtigplussers wonen al meer dan vijftig jaar op dezelfde plek. Vooral in Twente, Limburg en Noord-Brabant blijven ouderen vaak lang in hun huis wonen. Ook blijkt dat de helft van de kinderen nog nooit is verhuisd.
Dat meldt statistiekbureau CBS op basis van gegevens van de Basisregistratie Personen. Daaruit komt naar voren dat een op de acht tachtigplussers al minimaal vijftig jaar in hetzelfde huis woont.
Dat percentage is het hoogst in Staphorst, waar bijna een op de drie mensen van die leeftijd al minimaal een halve eeuw niet is verhuisd. Ook in de Twentse gemeenten Dinkelland, Tubbergen en Losser zijn die percentages hoog, met respectievelijk 27, 26 en 25 procent.
Gekeken naar alle leeftijdsgroepen wonen inwoners van de gemeente Volendam-Edam het langst op dezelfde plek. In doorsnee verhuizen ze eens in de veertien jaar. Kort daarna komen de Limburgse plaatsen Stein en Beesel en de eerdergenoemde gemeenten Tubbergen en Dinkelland, waar inwoners zo’n dertien jaar in hetzelfde huis blijven zitten.
Veel verhuizingen in universiteitssteden
In steden zijn er juist veel verhuizingen. Zo wonen mensen in onder meer Amsterdam, Delft en Utrecht in doorsnee vijf jaar op dezelfde plek. In Groningen en Wageningen is dat zelfs maar vier jaar.
Dat deze steden een universiteit hebben, zal daar ongetwijfeld aan bijdragen. Studenten wonen over het algemeen maar kort in dezelfde woning. Verder speelt mee dat de gemiddelde leeftijd in veel steden relatief laag is. Jongeren verhuizen over het algemeen vaker dan ouderen.
Het CBS heeft ook gekeken naar hoelang kinderen tot achttien jaar op dezelfde plek wonen. Daaruit blijkt dat in Nederland de helft van de achttienminners nog nooit is verhuisd.
Dat percentage is het hoogst in de gemeenten Urk, Staphorst en Tubbergen. Daar wonen twee op de drie achttienminners al hun hele leven op dezelfde plek. In Bloemendaal en Wassenaar is dat juist maar een op de drie.
-nu.nl-