Wetenschappers ontrafelen mysterie van gigantische sterduinen in Marokko

4 March 2024

Comments: 0

Britse wetenschappers hebben achterhaald hoe de gigantische stervormige duinen in Marokko zich hebben gevormd. De resultaten zijn opmerkelijk: een van de grootste en bekendste duinen is dertienduizend jaar oud en beweegt langzaam door de woestijn.

Wetenschappers van onder meer de University of London reisden af naar Lala Lallia in het zuidoosten van Marokko. Deze duin is een van de bekendste ter wereld.

Lala Lallia is een zogenoemde sterduin. Zo’n duin ontstaat doordat windvlagen tegen elkaar in waaien. Daardoor krijgt hij de vorm van een piramide. Van bovenaf is te zien dat de duin in een aantal richtingen uiteenloopt, waardoor hij lijkt op een ster met vier of vijf punten. Lala Lallia is 100 meter hoog en meer dan 700 meter breed.

De onderzoekers kunnen nu voor het iets zeggen over de vorming van zulke duinen. Hoewel de basis van Lala Lallia dertienduizend jaar geleden al is gevormd, is het waarschijnlijk dat het bovenste gedeelte pas de afgelopen duizend jaar is ontstaan. In de duizenden jaren ertussen bleef de zandberg dus hetzelfde. Mogelijk was het klimaat in de regio toen nog iets natter, waardoor er planten konden groeien die met hun wortels de duin op zijn plek hielden.

Sterduin schuift langzaam door de woestijn

Dat is nu wel anders. Niet alleen is Lala Lallia in de afgelopen duizend jaar flink gegroeid, de zandberg verschuift ook ieder jaar een beetje. Jaarlijks schuift Lala Lallia 50 centimeter op, waardoor hij dus langzaam door de woestijn beweegt.

Het is voor het eerst dat de vorming van dit soort duinen is onderzocht. Eerder is wel de vorming van het zand bestudeerd. Dat blijkt miljoenen jaren geleden al te zijn ontstaan. Nu is specifiek gekeken naar wanneer het zand op bepaalde plekken is terechtgekomen. Informatie over de ontwikkeling van duinen is nuttig voor het aanleggen van infrastructuur en pijpleidingen. Een van de onderzoekers noemt de sterduinen tegenover The Guardian buitengewone “natuurwonderen van de wereld”. Ze komen alleen voor in woestijnen in Afrika, Azië en Noord-Amerika. Ook Mars en Titan, de grootste maan van Saturnus, hebben zulke duinen.

-nu.nl-