Amerikaanse oud-ambassadeur bekent spionage voor Cuba en krijgt 15 jaar cel

13 April 2024

Comments: 0

De voormalige Amerikaanse ambassadeur Victor Manuel Rocha heeft een gevangenisstraf van vijftien jaar gekregen. Rocha heeft toegegeven dat hij meer dan veertig jaar voor Cuba heeft gespioneerd.

De 73-jarige Rocha werd in december 2023 gearresteerd. Amerikaanse functionarissen noemen zijn spionagepraktijken een van de diepste en langdurendste infiltraties in de Amerikaanse regering door een buitenlandse agent.

Rocha zou in 1981 zijn begonnen als geheimagent van de Cubaanse inlichtingendiensten. In dat jaar trad hij ook in dienst bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het was het begin van een lange carrière binnen de Amerikaanse overheid.

Rocha was tussen 2000 en 2002 de Amerikaanse ambassadeur in Bolivia. Ook vervulde hij tijdens zijn loopbaan verschillende andere topfuncties in het Witte Huis en op verschillende Amerikaanse ambassades.

Naast zijn celstraf krijgt Rocha ook een boete van omgerekend ruim 469.000 euro. Na zijn aanhouding bleef Rocha in eerste instantie ontkennen, maar in maart sloot hij een deal met de federale aanklagers.

CIA deed niets met eerdere tips

Volgens persbureau AP waren de Amerikaanse geheime diensten er al meermaals op gewezen dat Rocha een spion voor Castro zou kunnen zijn. Maar die tips werden als ongeloofwaardig beoordeeld. Zo zou een overgelopen Cubaanse kolonel Rocha in 2006 als spion hebben aangewezen. De CIA vertrouwde deze tipgever niet genoeg en bleef het vertrouwen in Rocha houden.

Rocha zou in 1973 in contact zijn gekomen met de Cubaanse geheime diensten, tijdens een reis naar Cuba. In datzelfde jaar was Rocha afgestudeerd op de universiteit van Yale.
De oud-ambassadeur werd in 1978 genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger. Rocha is geboren in Colombia, maar verhuisde op tienjarige leeftijd met zijn gezin naar New York, waar hij opgroeide.