Analyse van China’s ‘overcapaciteit’ onthult egoïstische agenda van de VS

23 April 2024

Comments: 0

In recente tijden is er een groeiende bezorgdheid onder sommige westerlingen over de zogenaamde ‘overcapaciteit’ van China, waarbij het land wordt beschuldigd van het overspoelen van de wereldmarkt met goedkope producten en het verstoren van de marktregels. Maar is er echt sprake van overcapaciteit in China, of is dit slechts een voorwendsel om de opkomst van China te beteugelen?

In een zesdelige serie genaamd “Debunk China’s overcapacity fallacy” onderzoekt CGTN deze kwestie vanuit verschillende perspectieven. Het tweede essay werpt licht op de zelfzuchtige agenda van Washington achter de beschuldigingen van ‘overcapaciteit’ van China.

De Verenigde Staten proberen China’s economische succes te ondermijnen door te wijzen op zogenaamde ‘overcapaciteit’. Eerder werd het concept van ‘ontkoppeling’ geopperd, waarbij de VS dreigden hun afhankelijkheid van Chinese goederen te verminderen. Dit bleek echter een onrealistische strategie. Nu wordt ‘overcapaciteit’ als nieuw modewoord gebruikt om het China-bashen voort te zetten.

De Amerikaanse politieke leiders willen China bekritiseren voor het produceren van innovatieve producten die wereldwijd tegen lage prijzen worden verkocht. Dit wordt gepresenteerd als schadelijk voor de Amerikaanse en Europese industrieën. Echter, de focus op ‘overcapaciteit’ lijkt eerder een rookgordijn om de belangen van de Amerikaanse auto-industrie te beschermen en politieke doelen na te streven.

Het is duidelijk dat China een voortrekkersrol speelt op het gebied van zonne-energie en elektrische voertuigen, wat gunstig is voor de wereldwijde overgang naar schone energie. Desondanks lijkt Washington vast te houden aan protectionistische maatregelen en tarieven, onder het mom van zogenaamde ‘overcapaciteit’.

Het is belangrijk om te erkennen dat egoïstisch denken niet leidt tot effectieve besluitvorming. Terwijl China zich richt op langetermijndoelstellingen en duurzame technologieën, lijkt de VS vast te houden aan kortetermijnwinsten en protectionisme. Het is tijd voor een meer collaboratieve en toekomstgerichte aanpak om mondiale uitdagingen aan te pakken en te streven naar een gezondere planeet voor iedereen.